Mehtić: Nepravilnosti u izboru novog reisa

Radiosarajevo.ba
Mehtić: Nepravilnosti u izboru novog reisa


Profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici Halil ef. Mehtić ispao je iz utrke za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH, jer je od četiri kandidata imao najmanje glasova. Međutim, Mehtić je uputio žalbu Ustavnom sudu Islamske zajednice, jer smatra da je došlo do kršenja propisa i procedura.

Dr. Mehtić smatra da je došlo do pogrešne primjene materijalnog prava i kršenja pravila postupka. On je u žalbi naveo da je došlo do "grubog i tendencioznog kršenja Ustava i ustaljene procedure evidentiranja, utvrđivanja kandidata i izbora reisu-l-uleme", javlja Anadolija.

Iako je poslije muftije tuzlanskog Huseina ef. Kavazovića imao najviše kandidatura za reisa, Mehtić na sjednici Sabora 23. 9., ipak, nije dobio dovoljan broj glasova da uđe u drugi krug.

Izborno tijelo (proširena verzija Sabora) će tako odlučivati između tuzlanskog muftije Huseina ef. Kvazaovića, travničkog muftije Nusreta ef. Abdibegovića i sarajevskog muftije Huseina ef. Smajića.

Mehtić tvrdi da su se propisi izbora mijenjali retroaktivno. Naročito je sporno što su sabornici odjednom mogli glasati za tri kandidata grupno a ne samo za jednog pojedinačno. Pored toga, bilo je nemoguće tvrdi Mehtić da svim sabornicima dostavi svoju biografiju i program, jer nije dobio informacije od predsjednika Sabora, Sakiba Softića.

Sve je to potpuno protivno Kur'anu i Sunnetu (praksi, djelu, op. a.) poslanika Muhammeda, smatra hafiz Mehtić.

Predsjednik Sabora IZ-a BiH Safet Softić kratko je za agenciju Anadolija izjavio da i on misli kako je Ustavni sud IZ-a BiH pravo mjesto za žalbu kakvu je uputio hafiz Mehtić, te da on nema problem s tim da se na Ustavnom sudu raspravi o ovom pitanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak