Medvjed i jutros sišao do Sarajeva: Prošetao dvorištem osnovne škole, intervenisali lovci

3
L. R.
Medvjed i jutros sišao do Sarajeva: Prošetao dvorištem osnovne škole, intervenisali lovci

U dvorištu Osnovne škole Vrhbosna u Faletićima jutros, 12. juna, uočen je medvjed. Navodno se radi o mladunčetu, izjavila je za portal Radiosarajevo.ba Erzumana Fukelj Sarić, direktorica ove škole.

Kako nam je rekla, medvjed je prošao jednim dijelom školskog dvorišta, u kojem se nalazi voćnjak.

"Učenici su u to vrijeme bili na nastavi, tako da nije bilo opasnosti po djecu i zaposlenike", navodi direktorica.

Razvijaju se olujne ćelije: Lovci na oluje najavili gdje će biti najgore nevrijeme

Pozvali su pripadnike Lovačkog društva, koji ga, potvrđeno je, prate već neko vrijeme.

"Životinja je usmjerena prema šumi i brdskim područjima, tako da je i medo siguran", dodaje Erzumana Fukelj Sarić u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Prema lovcima koji su životinju usmjerili prema šumi, postoji vjerovatnoća da je to ista životinja koja je nedavno snimljena na Vratniku. Podsjetimo, u jutro 18. maja 2023, u Sarajevu je viđen mladi medvjed koji se kretao u pravcu grada.

Medvjed luta sarajevskim naseljem Vratnik: Ekipe lovačkog društva ga prate, građani uznemireni

Iako su građani i tada bili zabrinuti, nadležni poručuju da nema potrebe za panikom jer je medvjed pod kontrolom. Lovci su još tada istakli da su ljudi ugrozili staništa medvjeda neodgovornim ponašanjem, vožnjama motora i quadova kroz šume što je poremetilo njihovo prirodno stanište.

Iz Vlade Kantona Sarajevo tada su uputili apel građanima da svojim akcijama i postupcima ne uznemiravaju i uništavaju prirodna staništa medvjeda, kao i da ako primijete izvođenje nedozvoljenih radnji u prirodi - vožnja motornim vozilima, prekomjerno branje borovnica preko 1 kg, ostavljanje hrane i otpadaka u prirodi i dr. o tome obavijeste Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove.

Znate li kako reagovati ako ugledate medvjeda? Kažu da ovi savjeti mogu spasiti život

Također, podsjećaju da je Zakonom o lovstvu Federacije BiH propisana zabrana: žetve i košenje poljoprivrednim strojevima koji nemaju ugrađene uređaje za plašenje i istjerivanje divljači, paljenje korova, strnjika, trstika, trave i drugog rastinja u lovištima, oblaganje otvorenih kanala, akumulacija jezera i obala vodotoka plastičnim i drugim materijalima na način koji bi ugrožavao divljač, upotreba hemijskih preparata na način i u količini koji ugrožavaju zdravlje i opstanak divljači i naročito, odlaganje otpada, smeća ili nečiste tvari u prostoru lovišta.

"Svjesni smo da pojava medvjeda u urbanim zonama nije slučajna pojava, te je hitnim akcijama naloženo inspekcijama da pojačaju nadzor i kazne lice koja krše zakonske obaveze koje ovim životinjama, ali i ljudima osiguravaju miran i harmoničan život u skladu s prirodom", poručeno je tada iz Sektora zaštite okoliša Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, te Sektora za poljoprivredu, vodopripredu, veterinarstvo i šumarstvo Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak