Međunarodni sud naredio oslobađanje aktivista Greenpeacea

Radiosarajevo.ba
Međunarodni sud naredio oslobađanje aktivista Greenpeacea

Međunarodni sud za pomorsko pravo zatražio je u petak od Rusije da oslobodi posadu Greenpeaceovog broda Arctic Sunrise uz isplatu kaucije od 3,6 miliona eura, javlja Fena.

Sud sa sjedištem u Hamburgu, kojem se obratila Holandija, zatražio je od Rusije da brodu vrati slobodu plovidbe i dozvoli "svim osobama koje su bile zatvorene da napuste teritorij i pomorske zone koje su pod njenom jurisdikcijom".

Jedinica ruskih graničara prisilila je 19. septembra u Barencovom moru Greenpeaceov brod Arctic Sunrise, koji plovi pod holandskom zastavom, da se usidri. Posada od 30 osoba, od kojih 28 aktivista nevladine organizacije iz 18 zemalja, uhapšena je i odvedena u pritvor.

Aktivisti su uhvaćeni kada su pokušali da postave transparent na naftnu platformu ruskog Gazproma u znak protesta protiv energetske eksploatacije arktičke regije.

Rusija je odlučila da ne sudjeluje u proceduri međunarodnog suda koji je sudski organ Ujedinjenih nacija i kompetentan za rješavanje međunarodnih pomorskih sporova.

Rusko pravosuđe je ove sedmice oslobodilo uz kauciju 19 članova posade broda. Trideset uhapšenih u septembru bilo je optuženo za piratstvo i huliganizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak