Medicinari najavili štrajk upozorenja u FBiH

Radiosarajevo.ba
Medicinari najavili štrajk upozorenja u FBiH

Štrajk u vidu jednosatnog prekida rada u svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH bit će održan 12. decembra u periodu od 12 do 13 sati.

Odluku o stupanju u generalni štrajk upozorenja svih članova strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH, donijelo je Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH na sjednici održanoj u Tuzli 23. novembra.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH je potpisao Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji FBiH 30. augusta 2007. godine. Članom 32. Kolektivnog ugovora je regulirano da se najniža satnica u oblasti zdravstva usklađuje s porastom troškova života, a u skladu sa članom 9. Općeg kolektivnog ugovora, što do danas nije nikada urađeno, navodi se u obrazloženju ove Odluke, prenosi Fena.

Iz Sindikata poručuju da generalnim štrajkom upozorenja žele da upoznaju javnost i vladajuće strukture s katastrofalnom lošim položajem radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, te zahtijevaju dosljednu primjenu Člana 32. Kolektivnog ugovora odnosno povećanje najniže satnice u skladu s povećanjem troškova života.

Ukoliko vladajuće strukture ne udovolje našem zahtjevu, poduzećemo sve zakonom predviđene aktivnosti da ostvarimo naše zahtjeve i da upozorimo javnost da ne snosimo nikakvu odgovornost za eventualno štetne posljedice koje tim aktivnostima mogu nastati, poručuju iz Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, prenijela je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak