Maureen Cormack nova ambasadorka SAD u BiH

Radiosarajevo.ba
Maureen Cormack nova ambasadorka SAD u BiH

Američki predsjednik Barack Obama nominovao je Maureen Elizabeth Cormack za ambasadorku u Bosni i Hercegovini, objavljeno je na web stranici Bijele kuće, javlja Fena.

Ona je radila za State Department i zamjenica je koordinatora Odjela za međunarodne informacione programe pri Državnom sekretarijatu, funkcija na kojoj se nalazi od juna 2011. godine.

Između ostalog, Cormack je služila i kao direktorica Ureda za pitanja zapadne Evrope od 2009. do 2010. godine, kao i zamjenica direktora Ureda za korejska pitanja od 2006. do 2009. godine. Radila je u odborima Nacionalne sigurnosti od 2005. do 2006. godine, navodi se u saopštenju.

Cormack je često radila u inostranstvu: u odnosima s javnošću američke ambasade u Seulu, na mjestu zamjenice kulturnog atašea američke ambasade u Parizu, a bila je i prva savjetnica u manjoj diplomatskoj jedinici na zapadu Francuske. State Departmentu se pridružila 1989. godine.

Cormack je diplomu stekla na Univerzitetu u Illinoisu, a magisterij na Univerzitetu u Chicagu.

Nominacija je upućena Senatu koji bi trebao potvrditi imenovanje.

Prethodni ambasador Patrick Moon otišao je iz BiH 24. augusta, a dužnost otpravnika poslova od tada obavlja Nicholas Hill.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak