Masovni protesti poljoprivrednika iz FBiH 30. juna u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Masovni protesti poljoprivrednika iz FBiH 30. juna u Sarajevu

Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije Bosne i  Hercegovine najavio je masovne proteste 30. juna u Sarajevu. Poljoprivrednici traže od Vlade FBiH isplatu zaostalih poticaja iz 2012. godine.

Rok koji je dat premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću i ministru finansija Anti Krajini da uplate poticaje ističe danas (26. juni).

"Nakon svih otvorenih pisama, upozorenja, napada, tolerisanja, odgađanja protesta, davanja mogućnosti dijaloga, vladajuća  šestorka, Vlada na čelu sa premijerom Nikšićem, te svi resorni ministri kao znak zahvalnosti pokazali su krajnju ravnodušnost prema svim našim problemima", saopćeno je iz Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH.

Dodaju da su primorani, po ko zna koji put, ponovo izaći na ulice i svoja prava tražiti na način koji politika jedino i razumije, a to je protestima, blokadama, silom i izražavanjem nezadovoljstva upravo na taj način.

"Kako smo i najavljivali, ukoliko se do danas ne ispoštuje naš zahtjev, a to je isplata poticaja koji nam zakonski pripadaju i koje smo trebali ostvariti još mjesecima prije, da ćemo izaći na ulice 30. juna 2013.", navodi se u saopćenju.

Uputili su poziv svim poljoprivrednicima da 30. juna u 12, 00 sati priključe organizovanim protestima ispred svih kantonalnih institucija širom Federacije BIH i da daju podršku borbi protiv, kako kažu "birokratije koja nas konstantno potkrada".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak