Mašinovođe ne odustaju od štrajka

Radiosarajevo.ba
Mašinovođe ne odustaju od štrajka

Nezadovoljne mašinovođe Željeznica Republike Srpske (ŽRS), koje su u štrajku od 10. oktobra, danas su okupljanjem ispred upravne zgrade u Doboju pozvale rukovodstvo tog preduzeća da im isplati razliku u plaći, što je uvjet da vozovi ponovo krenu. 

Poručili su svim radnicima u tom javnom preduzeću da ih čeka ovo isto. 

“Suština je slomiti kičmu željeznicama, a to su mašinovođe. S ostalima će oni lako raditi šta hoće”, smatra jedan od mašinovođa, Mišo Petrićević. 

Njegove kolege navode da još ne vjeruju da im se desila situacija da njihove zahtjeve nadležni ne žele da prihvate, iako je iznos koji oni traže mnogo manji od šteta koje trpi to preduzeće za dvadeset i više dana obustave rada. 

Generalni direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović  i dalje ne pristaje na pregovore s mašinovođama, a primit će ih danas nekoliko poslanika u Skupštini RS-a koji su iz Doboja. 

Mašinovođa Radenko Marić ponovio je da će ovakva okupljanja uslijediti i narednih dana te da su odlučni da istraju u svojim zahtjevima da im se isplati 2,4 umjesto jedne marke za pređeni kilometar sat. 

To rješenje predviđeno je i u kolektivnom ugovoru, ali ga je Vlada RS-a ukinula svojom uredbom. 

Mašinovođe su, nakon jučerašnje “deložacije”, iz radionice za vuču vozila smještene u prostorije u dobojskom Centru za kulturu. 

Taj prostor osigurala im je dobojska općina da ne bi bili na ulici, jer je uprava preduzeća zatražila i asistenciju policije da bi napustili radionicu, budući da su suspendirani nakon što su pokrenuli štrajk, koji rukovodstvo preduzeća smatra nelegalnim. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak