Mašić i Suljagić o udžbeničkoj politici

Radiosarajevo.ba
Mašić i Suljagić o udžbeničkoj politici


Udžbenička politika, suzbijanje korupcije u obrazovanju te upravljanje studentskim domovima neke su od teme prvog radnog sastanka federalnog ministra obrazovanja i nauke Damira Mašića i ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emira Suljagića.

Finansiranje studentskog doma

Ministri su razgovarali o pitanjima od značaja za obrazovni sistem u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo. Istaknuto je da je nužno povećati kvalitet obrazovanja, što se planira učiniti kroz nekoliko koraka, koji uključuju uvođenje eksterne mature, reviziju i uspostavljanje novog sistema udžbeničke politike sa akcentom na hologramsku zaštitu protiv kopiranja, proces akreditacije fakulteta, kvalifikacijski okvir za priznavanje stranih visokoškolskih diploma te prijenos određenih nadležnosti sa kantonalnog na federalni nivo, saopšteno je iz Mašićevog kabineta.

"Posebno smo istakli potrebu da se osnivačka prava JU Studentski centar prenesu na nivo Federacije BiH. Poreski obveznici Kantona Sarajevo više ne mogu finansirati 70 posto obrazovnog sistema u ovoj zemlji i studentski domovi su jedan od primjera rasipanja naših budžetskih sredstava u svrhu od koje KS nema nikakvu korist", izjavio je Emir Suljagić, ministar obrazovanja i nauke KS.

Borba protiv korupcije

Sljedeća zajednička aktivnost oba ministarstva je javna kampanja koja za cilj ima podizanje svijesti javnosti o korupciji i njenim oblicima te prevenciji iste.

"Naglasio bih udžbeničku politiku te proces akreditacije univerziteta u FBiH kao izuzetno važne aktivnosti za koje su usvojenim budžetom Federacije BiH planirana i potrebna sredstva. Zadovoljstvo mi je što će dva ministarstva prvu zajedničku aktivnost imati već u maju, u formi javne kampanje za borbu protiv korupcije", izjavio je Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke.

Na sastanku je naglašena i neophodnost koordinacije između kantonalnih ministarstava obrazovanja, s ciljem podizanja kvaliteta u nastavi te uvođenja sistema koji bi za posljedicu imao veću mobilnost učenika i studenata na prostoru cijele Federacije BiH, saopšteno je iz kabineta federalnog ministra obrazovanja.

Kantonalna i federalna ministarstva?

Valja napomenuti da je presudom Ustavnog suda Federacije BiH od oktobra prošle godine naloženo da federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, kao i kulture i sporta, ima vratiti nadležnosti kantonalnim ministarstvima.

Iako se i Suljagić i Mašić slažu da ovlasti treba prenositi na viši, federalni nivo, presuda Ustavnog suda, kojom je naloženo poštivanje Ustava FBiH i zakona koji uređuju strukturu i poslovanje vlade, ipak bi trebali biti ispoštovani.

Odnose kantonalnih i federalnih ministarstva dodatno će otežati ukupna komplikovana situacija oko novoformirane vlasti. Teško da će kantoni u kojima vlast imaju HDZ BiH i HDZ 1990 dopustiti bilo kakvu suštinsku komunikaciju i saradnju sa ministarstvom koje pripada SDP-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak