Martin Raguž: BiH je najpotrebniji - kompromis

Radiosarajevo.ba
Martin Raguž: BiH je najpotrebniji - kompromis

Kompromis je ključna riječ kojom je Martin Raguž, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990, izrazio ono šta je Bosni i Hercegovini najpotrebnije da bi iskoristila istorijsku šansu da krene prosperitetnijim putem sad kad je Evropska unija došla i na njene granice.

Raguž naglašava da je to mukotrpan, ali ipak moguć put, a kao postavku koja podrazumijeva kompromis ističe - balans između nacionalnog i građanskog u Bosni i Hercegovini.

Na novinarsko pitanje ko su kočničari procesa o kojima on ovdje govori, kazao je da su to u aktuelnoj konstelaciji svi koji ultimativno nastupaju u završnici pregovora o primjeni presude "Sejdić i Finci", koja je po njegovom mišljenju, rješavanje jednog dubokog i vrlo značajnog pitanja.

Uvažimo naše posebnosti, međusobno se harmonizirajmo i povedimo zemlju u pozitivnom smjeru. Ja vjerujem u to”, rekao je Raguž gostujući na redovnoj nedjeljnoj tribini Nezavisne asocijacije intelektualaca "Krug 99" o temi "Kako do kompromisa i trajne stabilnosti u BiH", javlja agencija Fena.

Kulenović se prije Raguževog obraćanja očitovao o tužbi protiv novinara Federalne radio-televizije i kazao da je ne posmatra kao tužbu novinara protiv njihovih kolega već kao nastavak retrogradne politike iz Republike Srpske koja se odnosi na stav o karakteru proteklog rata u našoj zemlji.

Adil Kulenović je uime Kruga 99 predstavio Raguža posjetiocima ove tribine kao političara koji je skrenuo pažnju javnosti ne samo preuzimanjem funkcije predsjednika njegove stranke već i zalaganjem za balans između građanskog i nacionalnog u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak