Martin Bell: U Potočare se ne može doći bez doze stida i srama

Radiosarajevo.ba
Martin Bell: U Potočare se ne može doći bez doze stida i srama

Delegacija Međureligijskog vijeća iz Velike Britanije u kojoj je i bivši reporter BBC-a Martin Bell, posjetila je danas Memorijalni centar u Potočarima, gdje je odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Martin Bell je tokom posjete izjavio da je teško i srceparajuće vidjeti beskrajnu kolonu od mezarja u Potočarima. 

"Mislio sam da je proces pomirenja počeo, ali mislim da još nije ni na početku. Jednog dana u BiH ljudi će morati da ponovo žive i rade zajedno. Ovo je zaista žalosno iskustvo. Bosna je jedna od najdivnijih zemalja na svijetu i volim je onoliko koliko i svoju zemlju", izjavio je Bell Feni.

Govoreći o svom ratnom izvještavanju, naveo je da je tokom rata u BiH bilo teško izvještavati i imati pristup događajima. 

"Bio sam tako blizu događaja i ljudskog stradanja. Svjetska demokratija je odgovorna za ono što se desilo u Srebrenici. Nije samo pitanje onih koji su počinili genocid, nego i onih koji su dozvolili da se to desi. Mislim da se u Potočare ne može doći bez doze stida i srama", izjavio je Martin. 

Delegacija iz Velike Britanije razgovarala je danas i s predstavnicima srebreničkih udruženja.

"Kao žrtva genocida nemam ništa više izgubiti, jer sve sam izgubila tokom genocida u Srebrenici. Oni koji su osuđivani danas su na slobodi, a mi porodice još tražimo svoje najmilije. Bez istine i pravde neće biti suživota", poručila je predjednica Udruženja Srebreničke majke Hatidža Mehmedović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak