Malverzacije bh. političkih partija: Nezakoniti prihodi, izbjegavanje poreza...

Radiosarajevo.ba
Malverzacije bh. političkih partija: Nezakoniti prihodi, izbjegavanje poreza...

Centralna izborna komisija BiH na jučerašnjoj sjednici donijela je zaključak o pokretanju postupka za utvrđivanje odgovornosti protiv 33 političke partije zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH u 2011.

Piše: Almir Terzić, Oslobođenje

Tako se SDPBiH tereti da nije prijavio 34.588,95 KM prihoda od izdavanja imovine koja nije u njegovom vlasništvu i to u Zenici, Varešu i Bosnaskom Grahovu, a ova partija je ostvarila i zabranjeni prilog od prodaje ulaznica u visini od 2.756, te od tombole 332 KM.

Utvrđeno je da je SDS dobio nenovčani zabranjeni prilog (ne navodi se o čemu je riječ, op. a.) od Audi centra Banja Luka, kao i 2.000 KM od Opštine Teslić, za održavanje Ilindanskog turnira u malom nogometu, što je suprotno zakonu: institucije ne smiju finansirati stranke. SDS je dobio i nenovčane donacije 2.034 KM od javnih ustanova.

Zabranjene donacije

Socijalistička partija nije prikazala u godišnjem finansijskom izvještaju izdatke od 24.998,90 KM troškova za postavljanje panoa, te 5.267,33 KM troškova usluga. Kod SDUBiH je utvrđeno da je za šest osoba isplatila iznos od 14.422 KM, a da je to navela kao "izdatke po odluci", što je suprotno zakonskim odredbama.

Za SDA se utvrdilo kako nije prijavila prihod od otpisa pozajmice KO SDA Srednjobosanskog kantona od 10.000 KM, a stranka je primila i zabranjenu donaciju od 503,16 KM. Na iznos od 42.147,59 KM naknada koje imaju karakter ličnih primanja DNZBiH nije platio poreze i doprinose, a utvrđeno je da je za 42.123 KM nevalidna i nepotpuna dokumentacija koja se odnosi na putne troškove. Ni HDZ 1990 nije platio poreze i doprinose na naknade od 12.000 KM, primio je i zabranjenu donaciju od 2.400 KM, a nije iskazao ni primitak 4.260 KM koji se vodi kao zabranjeni (besplatni prostor).

Skrivanje prihoda

Služba za reviziju utvrdila je da je BOSS nije iskazao prihode od 37.950 KM, isto kao i Demokratski narodni savez (DNS) od Opštine Foča od 1.184,40 KM, dok je GDS primio zabranjeni prilog od Općine Doboj-Istok u visini od 1.853,15 KM. 

SNSD nije iskazao prihode iz opština Čelinac i Kneževo u ukupnom iznosu od 4.732 KM, a one iz Sokoca i Kotor-Varoši prikazao je manjim za 4.600 KM. Ni Stranka za BiH nije prikazala prihod iz budžeta od 5.929,43 KM, a ta stranka prekoračila je i troškove kampanje za 1.870,01 KM od dozvoljenog. HSPBiH, kao pravni sljedbenik Hrvatskog zajedništva Herceg-Bosne, bit će odgovoran što je ta stranka isplatila 5.017,26 KM iz blagajne osobama za utrošeno gorivo, iako nema dokaza da je to iskorišteno za potrebe stranke.

Postupci su otvoreni i protiv HSP-a BiH zbog njihovih nedostataka u finansijskom izvještaju za 2011, kao i BPS-a, Demokratske stranke naroda Srpske, Ekološke stranke E5, HKDUBiH, HSS-NHI, LDS-a, Nezavisne demokratske stranke, SRS-a RS, SPUBiH, Bosanske demokratske stranke, Bošnjačke seljačke stranke, Političke organizacije Snaga Bosne, Ujedinjene hrvatske stranke prava BiH, Srpske napredne stranke, Demokratske partije, SRS-a dr. Vojislav Šešelj, Građanske partije napretka, Narodne stranke Brčko distrikta BiH i Srpskog pokreta obnove RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak