Malo je vremena za mijenjanje Izbornog zakona

Radiosarajevo.ba
Malo je vremena za mijenjanje Izbornog zakona

Čelnici političkih stranaka sa centralama u Sarajevu: Stranka demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH), Savez za bolju budućnost (SBB) i Stranka za BiH, zajedno sa predstavnicima nevladinih udruženja u Srebrenici, razgovarali su danas u Potočarima o predstojećim, lokalnim izborima u Srebrenici.

Agencije Anadolija javlja kako su se učesnici sastanka saglasni da do promjene Izbornog zakona BiH mora doći, ali je pitanje ima li vremena za to i da li su se kasno sastali.

"Ukoliko se to ne može sada desiti ili postoje određeni vremenski rokovi, smatramo da pitanje izbora u Srebrenici treba odgoditi za neko drugo vrijeme kako bi se postigao politički dogovor o ovome. Ukoliko ni to nije moguće, mi u SDA razmišljamo, ali o tome odluku mora donijeti Glavni odbor SDA, o bojkotu izbora u Srebrenici", rekao je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Lider Stranke za BiH Amer Jerlagić zatražio je da vladajuća šestorka u BiH pokrene izmjene Izbornog zakona BiH koja bi omogućila glasanje svim registriranim u Srebrenici po popisu stanovništva iz 1991, da glasaju u tom gradu.
"Koliko se god činilo da za to nema vremena, mislimo da se vrijeme može naći i da to narod Srebrenice zaslužuje. Naravno, poslanici SBiH-a Beriz Belkić i Azra Hadžiahmetović će to podržati u državnom parlementu. A, što se tiče zajedničke liste za Srebrenicu stranaka iz FBiH, mi smo još 10. marta na Glavnom odboru SBiH-a u Doboju  pozvali sve bh. stranke da idemo na zajedničku listu, ali smatram da nam matematika ne odgovara i da to ne može dati rezultat", naglasio je Jerlagić.

Potpredsjednik SDP-a BiH Mirsad Đapo, kazao je da ta stranka namjerava na izbore sa samostalno, sa kandidatom i za načelnika i sa multietničkim listama, ne samo u Srebrenici, nego i cijeloj BiH.
"Sve drugo je stvar političkih razgovora i dogovora i to moraju da prihvate glavni odbori stranaka", kazao je Đapo.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je za pronalaženje kompromisnog rješenja među strankama o zajedničkom kandidatu.
"Smatram da sve stranke treba da nađu kompromis i da damo zajedničkog kandidata, da se promijene neka rješenja koja su na snazi u Federaciji i ohrabre ljudi da se vrate u Srebrenicu i glasaju tu“, kazao je Radončić.  

Sastanak je organiziran na inicijativu nevladinih organizacija iz Srebrenice koje zahtijevaju da se i na predstojećim, kao i lokalnim izborima 2008., osigura da i oni koji nemaju boravište prijavljeno u ovom gradu, mogu glasati za izbor općinskog rukovodstva.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak