Mali izgledi za međustranačke dogovore

Radiosarajevo.ba
Mali izgledi za međustranačke dogovore

U HDZ-u 1990 smatraju da su malo vjerovatni međustranački razgovori i dogovori o formiranju parlamentarne većine prije održavanja sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti glasano o podršci kandidatu Predsjedništva BiH za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Slavi Kukiću.
        
Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar ocijenio je u izjavi Srni da stranke potpisnice Platforme nastoje da maksimalno "otegnu" održavanje sjednice Kolegijuma Predstavničkog doma, kao i sjednice tog doma, navodeći da krše propisanu proceduru samo da bi trenutak kada će Kukiću biti uskraćena podrška bio prolongiran.

Vegar ističe da ova stranka očekuje da sjednica Doma bude što prije održana, te da nakon toga Predsjedništvo BiH odgovorno predloži kandidata iz bloka HDZ BiH-HDZ 1990.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izjavio je Srni da je ova stranka spremna i na razgovor i na dogovor o formiranju državne vlasti, ali da nisu spremni da prihvate "ucjene i ultimatume" stranaka Platforme koje su do sada onemogućavale dogovor.

"Zahtjev SDA da interveniše OHR pokazuje zašto oni opstruišu izbor mandatara. Nametanje nelegitimnog hrvatskog predstavnika Slave Kukića jasno pokazuje da oni provociraju intervenciju visokog prestavnika da bi, otežavanjem izbora i stvaranjem veće krize u BiH, bilo normalno donošenje odluka OHR-a", smatra Čavara.

On je apelovao da "zdrave snage" stranaka Platforme grade BiH na osnovu kompromisa i dogovora, bez ucjena i ultimatuma koji je, kako je ocijenio, postao normalan način razgovora ovih stranaka.

Potvrđivanje Kukićevog imenovanja na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 29. juna nije dobilo potreban broj glasova poslanika iz Republike Srpske, a nakon što ni Kolegijum Predstavničkog doma nije postigao saglasnost u vezi sa ovim pitanjem, konačnu odluku o Kukićevoj kandidaturi daće poslanici u novom krugu glasanja.

Predsjedništvo BiH predložilo je Slavu Kukića za predsjedavajućeg Savjeta ministara preglasavanjem srpskog člana Nebojše Radmanovića.

Ako u narednih sedam dana ne bude postignut kompromis parlamentarnih stranaka u vezi sa predsjedavajućim Savjeta ministara, SDA, SDP, Narodna stranka "Radom za boljitak" i HSP obratiće se pisanim putem visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku da bi se OHR uključio u rješavanje ovog pitanja, rekao je zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak