Mali broj posjetilaca na debati o maloljetničkom prestupništvu

Radiosarajevo.ba
Mali broj posjetilaca na debati o maloljetničkom prestupništvu

"Počinioci i žrtve krivičnih djela su naša djeca – spriječimo maloljetničko prestupništvo" naziv je javne debate koja je održana jučer, u organizaciji Centra za kulturu dijaloga (CKD). 

Iako su na debatu bili pozvani predstavnici: osnovnih, srednjih škola, fakulteta, vjerskih zajednica, internacionalnih organizacija, ambasada, nevladinih organizacija, ombudsmana, disciplinskih centara, organizacija koje se bave ljudskim pravima, političkih stranaka, centara za socijalni rad, ministarstava, sudova, tužilaštva, policijskih uprava – debati se odazvao veoma mali broj učesnika. 

Debata je imala za cilj da kroz otvoren i konstruktivan dijalog ponudi odgovore na pitanja koja nisu bila odgovorena na ranijim javnim debatama, omogući razmjenu iskustava i informacija o rezultatima rada na polju prevencije maloljetničkog prestupništva i kreira zaključke i preporuke za buduće djelovanje svih odgovorenih subjekata u ovoj oblasti - kaže se u saopćenju CKD-a. 

Podsjetimo, prvu javnu debatu posvećenu prevenciji maloljetničkog prestupništva CKD je organizovao neposredno nakon tragičnog ubistva Denisa Mrnjavca. Tada je problem maloljetničkog prestupništva bio u žiži interesovanja javnosti i medija, te je javnoj debati prisustovalo oko 500 građana. Deset debata nakon toga, kada događaj nije organizovan sa ciljem odgovora na problem, već sa ciljem njegovog preveniranja i rješavanja – broj posjetilaca na javnoj debati je neuporedivno manji. Jasan zaključak koji se nameće je da ne postoji sistemska i kontinuirana borba protiv problema i da tek kada se problem desi, odgovorni subjekti prepoznaju ulogu u njegovom rješavanju - kaže se u saopćenju. 

Sve javne debate CKD posvećene pitanju maloljetničkog prestupništva nisu puke pričaonice, već predstavljaju sponu između javnosti i odgovornih subjekata za rješavanje prestupništva. Organizator je od prisutnih, iz debate u debatu, tražio i očekivao isključivo konkretne odgovore o rezultatima rada, na osnovu pravno obavezujućih dokumenata i ranijih obećanja javnosti. Ovakav pristup je nerijetko nailazio na kritike nadležnih insitucija. Puno je jednostavnije bilo organizatoru pripisati svojstva: „rigidnog“, nego javno izgovoriti da obaveza nije završena ili da nema nikakvog pomaka na njenom rješavanju - poručuju iz CKD-a u svom saopćenju uz zaključak: .

"Javne debate posvećene maloljetničkom prestupništvu nisu debate CKD-a, već debate svih odgovornih subjekata sa uređenim pravilima komunikacije. Izbjegavanje javne debate CKD-a, nije izbjegavanje organizatora, nego izbjegavanje vlastite odgovornosti za rješavanje problema i bježanje od osude javnosti zbog neizvršenih obaveza".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak