Majke Srebrenice: Zločin u Poljaku se ne smije zaboraviti

Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice: Zločin u Poljaku se ne smije zaboraviti

Udruženja "Majke Srebrenice" i druga udruženja, te građani Srebrenice danas će u 14 sati odati počast ubijenim žrtvama u Poljaku kod Srebrenice, te tim povodom obilježiti dvadest prvu godišnjicu stradanja Bošnjaka, među kojima po izjavi svjedoka, nekoliko djece, žena i staraca koji su u svojim kućama ubijeni 24. januara 1992. godine. 

Na današnji datum Mirzet Smailović je izgubio suprugu i dijete koje je bilo staro nepune dvije godine. On je izgubio i oca, a mnogobrojna rodbina njegove supruge je ubijena. 

"Moja supruga i dijete su odvedeni, a gdje su ih odveli to niko ne zna. Brat moje supruge je ubijen, njena mati je zaklana u njenoj kući, amidžića su joj ubili i ostalu mnogobrojnu rodbinu" izjavio je u razgovoru za Fenu Smailović. 

Prije rata je radio u Crnoj Gori, a kada se desila tragedija u Poljaku on nije bio u Bosni. 

Salko Nukić, mještatin Poljaka, kazao je za Fenu kako se desio zločin 24. januara 1992.godine.

"Srpske snage su došle iz Srbije i napale na stanovništvo koje nije imalo odbranu. Taj dan su ubijene žene, starci i djeca i tada  je stradalo dvadesetero nedužnih civila. Dvije žene i dvoje djecu su odvedeni i od tada im se gubi trag i niko ne zna šta im se desilo. Za ovaj zločin niko nije odgovarao, niti je pokrenut pravni postupak" istakao je Nukić. 

Udruženje „Majke Srebrenice“ i druga udruženja, te građani Srebrenice danas će proučiti Jasin za žrtve koje su ubijene u Poljaku. Poručili su da se ovaj zločin ne smije zaboraviti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak