Majke Srebrenice i rodbina žrtava genocida sutra će obići mjesta gdje su ubijeni njihovi najmiliji

I. M.

Prošao 11. juli, dan kada je Bosna i Heregovina obilježila godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine. Ove godine prvi put zajedno sa našom zemljom ovog strašnog događaja prisjetio se cijeli svijet. 

Iako je glavni dio obilježavanja završen, majke i rodbina žrtava genocida sutra, 13. jula obići će mjesta na kojima su ubijeni njihovi najmiliji kako bi podsjetili svijet gdje su se dogodili najstrašniji zločini. O tome kako će proteći ovaj dio obilježavanja za portal Radiosarajevo.ba pojasnio je Adem Mehmedović, predsjednik pododbora za medije.

"I ove godine se planira obilazak stratišta koji će se održati 13. jula. Plan je otprilike isti gdje će majke i preživjele žrtve genocida obići stratišta strijeljanja Bošnjaka 1995. od samog grada pa do Kravice, Vranjeva i ostalih mjesta", rekao je Mehmedović.

Ukrajina: Pogledajte kako Ukrajinci u civilnoj odjeći gađaju ruske leteće objekte

Najavio je da je za 17. juli predviđena posjeta Trnovu, mjestu gdje su strijeljani Bošnjaci. Na obilasku se svake godine okupi se nekoliko stotina ljudi, a to se očekuje i ove godine. 

"Očekuje se da će doći par stotina ljudi u nekoliko autobusa što je bio slučaj i prethodnih godina. Uglavnom majke i srodnike žrtava genocida obilaze stratišta i šalju poruku u kojoj žele da podsjete na mjesta gdje su strijeljani Bošnjaci", kazao je Mehmedović.  

Galerija 11/07/95 obilježava 12. godišnjicu svog rada i postojanja: U fokusu je jedna fotografija

Reekshumacija posmrtnih ostataka 78 žrtava

Adem Mehmedović je potvrdio da je i ove godine planirana reekshumacija posmrtnih ostataka žrtava genocida koja će početi za nekoliko dana. 

Institut za nestale osobe BiH je garant da će svi posmrtni ostaci koji se naknadno pronađu i identificiraju biti pridodani ranije ukopanim dijelovima skeleta u procesima reekshumacije. 

Ove godine planirana je reekshumacija posmrtnih ostataka 78 žrtava. Njima će se dodati posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni i identificirani. Očekuje se da će proces reekshumacije trajati do 22. jula.

Neprevaziđeni Abdulah Sidran i Pjesma o Srebrenici: 'Kad do neba vrišti materino srce'

Rezolucija UN-a

Podsjećamo, Generalna skupština UN-a je 23. maja 2024. godine usvojila Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995.  Za je glasalo 84, protiv je bilo 19, a suzdržano 68 članica.

Rezoluciju su predložile države koje s tim imaju teško historijsko iskustvo – Njemačka i Ruanda. Tekst su naknadno sponzorirale još 34 države među kojima su sve bivše jugoslavenske republike osim Srbije i Crne Gore.

Generalna skupština UN-a je Rezoluciju naziva Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. donijela pozivajući se na presude Međunarodnog suda pravde te Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, a naglašava da je krivična odgovornost za genocid individualizirana.

Više informacija o obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak