Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih stratišta

Fena

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine, preživjele žrtve genocida obišle su i ovog 13. jula masovna stratišta gdje su ubijeni njihovi najmiliji.

Oni su krenuli ispred Čaršijske džamije u Srebrenici prema zgradi Osnovnog suda, gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu žrtvama genocida odajući im time počast. Zatim su posjetili zgradu stare policijske stanice u Srebrenici i potom krenuli prema Potočarima (zgradi elektroprenosa) i Budak.

Ispred stare policijske stanice vanjski saradnik Memorijalnog centra Potočari Ahmo Mehmedović održao je historijski čas rekavši koliko je osoba ubijeno na tom mjestu.

Slučaj brutalnog nasilja nad životinjama u BiH: Čovjek tukao psa iako ga slučajna prolaznica snima

"Najbrutalnije ubijanje se desilo ovdje, a policijska stanica je trebalo biti mjesto sigurnosti i spasa svih ljudi. Nažalost, postalo je mjesto masovnih ubijanja i zarobljavanja Bošnjaka. Ubijani su ljudi u svojim stanovima, stariji bračni parovi od strane srpskih snaga, a njihova tijela su spaljena", kazao je Mehmedović.

Najemotivniji trenutak današnjeg obilaska bio je u Kravici, odnosno nekadašnjoj Zemljoradničkoj zadruzi, gdje je prema svjedočenjima preživjelih u Haškom tribunalu ubijeno oko 1.300 muškaraca i dječaka.

Majke Srebrenice i rodbina žrtava genocida sutra će obići mjesta gdje su ubijeni njihovi najmiliji

Predsjednica Udruženja žena "Podrinja" Bratunac Šuhra Sinanović rekla je da je i njen muž jedan od 1.300 ubijenih Bošnjaka u Kravici.

"Moj muž kao i druge žrtve su ubijene u Kravici na najsvirepiji način. Moja mnogobrojna familija je ubijena i žao mi što u Kravici nema spomen-obilježja jer vlasti Republike Srpske nisu nam dozvolili da imamo obilježje gdje su ubijani naši najmiliji", kazala je Sinanović.

Nakon Kravice, uslijedio je obilazak stratišta u Orahovcu, Petkovcima, Kozluku, Branjevu i Pilici. Svako mjesto strašnije jedno od drugog.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice i Žepe" Munira Subašić kazala je Feni da danas na dvanaest lokacija obilaze mjesta gdje su Bošnjaci na stravičan način ubijeni.

"Prošlo je 29 godina poslije genocida i počinioci ne prihvataju pravu istinu. I dalje ne govore istinu građanima srpske nacionalnosti i to nije dobro zbog budućnosti. Moramo se boriti da se genocid ne zaboravi, a ujedno moramo graditi bolju budućnost za sve građane u Bosni i Hercegovini", kazala je Subašić.

Za 17. juli predviđena je posjeta Trnovu, mjestu gdje su strijeljani Bošnjaci. Na obilasku se svake godine okupi nekoliko stotina ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak