Majke enklave Srebrenica i Žepa: Grubeša opstruira progon ratnih zločinaca

Radiosarajevo.ba
Majke enklave Srebrenica i Žepa: Grubeša opstruira progon ratnih zločinaca

Ministar pravde BiH Josip Grubeša ne posustaje sa političkim pritiscima da se od strane vijeća ministara BiH usvoji tzv. Revidirana strategija za progon ratnih zločinaca, navodi se u saopćenju Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Dodaje se da je uzrok za novi politički pritisak za usvajanje navedene startegije i napada na žrtve, po svemu sudeći boravak u BiH Joanne Korner, osobe koja je 2016 godine u saradnji sa OSCE i ICTY sačinila kritički izvještaj o radu institucija BiH po predmetima ratnih zločina u BiH.

Joanne Korner je ovih dana završila svoju novu misiju u BiH i uskoro se očekuje njezin novi izvješataj o progonu zločinaca i stanju predmeta ratnog zločina u BiH. Očigledan strah od novog izvještaja Joanne Korner je ponovo aktivirao nalogodavce ministra Grubeše da ponove pritisak na Vijeće ministara BiH. Pozivamo ministra Grubešu da prestane obmanjivati javnost o razlozima neusvajanja strategije, već da pročita međunarodne izvještaje o stanju progona ratnih zločinaca i stanju pravosuđa u BiH, od ICTY/MICT, EU, OHR, OSCE-a, Reiharda Pribea do zaključka Parlamenta BiH ali i izvještaj MICT-a upućenog Vijeću sigurnosti UN kako je ministar Grubeša oslobodio ratnog zločinca Marka Radića-Maku“, poručeno je.

Navodi se da upravo ministar Grubeša opstruira izmjene tzv. Revidirane strategije i tako onemogućava progon ratnih zločinaca.

Pozivamo Vijeće ministara BiH da hitno donese odluku kojom će naložiti ministru Grubeši da pristupi izmjenama tzv. Revidirane Startegije u skladu sa međunarodnim izvještajima i preporukama, a Tužilaštvo BiH pozivamo da javno objave rezultate pravila puta Rimskog sporauma koji su 2004. godine predati Tužilaštvu BiH na daljnu nadležnost kao dio zahjteva žrtva u pogledu tzv. Revidirane strategije“, zaključeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak