Mahmoud Abbas u radnoj posjeti BiH

Radiosarajevo.ba
Mahmoud Abbas u radnoj posjeti BiH

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas doputovao je jučer u poslijepodnevnim satima u višednevnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Palestinskog predsjednika, koji će u našoj zemlji boraviti do 16. augusta, na Sarajevskom aerodromu je dočekao ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Abbas će oficijelni dio posjete započeti danas sastankom sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članovima Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Predsjednik Palestine sastat će se također i sa ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem. 

Ambasador Palestinske uprave u Sarajevu Haled Al Atraš izjavio je da će razgovori Abbasa sa zvaničnicima BiH biti fokusirani na političku situaciju na Bliskom istoku i napore palestinskih vlasti da dobiju članstvo u UN, prenijela je agencija AFP.
        
Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad el-Malki najavio je da će Palestinci generalnom sekretaru UN Ban Ki-Moonu podnijeti zahtjev za članstvo u UN 20. septembra. "Mahmud Abas će lično podnijeti zahtjev generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu na otvaranju 66. godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine", rekao je Malki agenciji Frans pres.

Poslije neuspjeha direktnih pregovora sa Izraelom u septembru prošle godine, Palestinci su se u svojoj diplomatskoj strategiji opredijelili da od UN zatraže priznavanje države, u okviru granica koje su postojale prije šestodnevnog rata 1967. godine. Izrael se čvrsto protivi takvom potezu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak