Macić optužen za ubistva civila u Konjicu

Radiosarajevo.ba
Macić optužen za ubistva civila u Konjicu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Miralema Macića, koji se tereti za krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
 
Macić, rođen 1969. godine u Konjicu, od maja je u pritvoru, a optužen je da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini,  kao pripadnik rezervnog sastava tadašnje CSB Mostar-SJB Konjic MUP-a RBiH, u mjestu Bradina u opštini Konjic, učestvovao u nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti. 
 
Podsjetimo, Macić je već izdržao jednu, dvanaestogodišnju, zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina protiv civila. Macić je, naime, 1992. godine, u Konjicu ubio četiri člana porodice Golubović: oca, majku i dvoje djece.
 
U optužnici se navodi da je Macić, neutvrđenog datuma u drugoj polovini maja mjeseca 1992. godine, u popodnevnim satima, zajedno sa nekoliko pripadnika SJB Konjic, izveo iz kuće ranjenog srpskog civila i nakon što su prešli kratak put, ispalio mu dva rafala u leđa, od čega je ranjenik preminuo. U istom periodu optuženi Macić je iz kolone zarobljenih srpskih civila izveo jednog civila koji je zbog tjelesne slabosti usporavao kretanje kolone i lišio ga života, ispalivši mu nekoliko hitaca u leđa iz automatske puške.
 
Kako se navodi u optužnici, dana 27. 5. 1992.godine, nakon što su jedinice TO RBiH, MUP-a RBiH i HVO-a zauzele mjesto Bradina u opštini Konjic i zarobile veći broj civila srpske nacionalnosti, optuženi Macić je namjerno nanosio snažne tjelesne i duševne boli civilima srpske nacionalnosti, tako što ih je tukao nogama, rukama, kundakom puške po cijelom tijelu, skačući po leđima zarobljenika, udarajući ih električnim kablom i naređujući im da jedu listove novina.
 
Kako se dalje u optužnici navodi, neutvrđenog datuma krajem mjeseca juna 1992. godine ili početkom mjeseca jula 1992. godine, u vrijeme kada je zajedno sa drugim pripadnicima rezervnog sastava policije SJB Konjic boravio u rejonu Glavatičeva u opštini Konjic, optuženi Macić je lišio života jednog slijepog slabo pokretnog starca, civila srpske nacionalnosti, ispalivši iz puškomitraljeza rafal u njegovo tijelo. 
 
Optuženi se dalje tereti da je također protivpravno oduzeo putničko motorno vozilo od jednog civila srpske nacionalnosti, kojeg je tada udarao rukama i nogama po glavi, leđima i stomaku. 
 
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak