Lukić traži preispitivanje presude kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Radiosarajevo.ba
Lukić traži preispitivanje presude kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Bivši komandant paravojne jedinice ''Beli orlovi'' Milan Lukić tražio je od Haškog tribunala da preispita presudu kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu. 

U podnesku Lukićeve odbrane Haškom tribunalu se navodi da bi pravosnažna presuda iz decembra 2012. godine, kojom je osuđen na doživotni zatvor, trebala biti preispitana, s obzirom na to da je u proteklom periodu pribavio iskaze četiri nova svjedoka. 

''Lukić traži da Žalbeno vijeće dodijeli predmet novom Sudskom vijeću, koje će razmotriti nove iskaze i ocijeniti njihovu kredibilnost, kao i mogući uticaj na presudu'', stoji u podnesku Lukićeve odbrane. 

Prema navodima u podnesku, dva svjedoka su očevici ubistava Bošnjaka na Drini i tvornici ''Varda'' u junu 1992. godine, za šta je Lukić osuđen, a koji tvrde da ga nisu vidjeli tog dana. 

Druga dva svjedoka će, kako se dodaje, svjedočiti da Lukić nije učestvovao u spaljivanju civila u kućama u Pionirskoj ulici i na Bikavcu 14., odnosno 27. juna 1992. godine, gdje je ubijeno blizu 120 žena, djece i starijih. 

Suđenje Milanu Lukiću i njegovom rođaku Sredoji Lukiću počelo je 2006. godine, a prvostepena presuda donesena je 2009. godine. 

Tom presudom, Milan je osuđen na doživotni zatvor, a Sredoje na 30 godina zatvora. 

Nakon žalbenog postupka, donesena je konačna presuda kojom je Milanu Lukiću potvrđena kazna, a Sredoji Lukiću je smanjena na 27 godina zatvora, prenosi BIRN - Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak