Lukić na izricanju presude listao Bibliju

Radiosarajevo.ba
Lukić na izricanju presude listao Bibliju

Milan Lukić, kojem je Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas potvrdilo doživotnu kaznu zatvora, za vrijeme izricanja presude u sudnici je listao Bibliju. To je prvi takav gest osobe kojoj je izricana presuda pred Haškim tribunalom, javlja agencija Anadolija.

Kako javlja novinar Anadolije, Lukić je izricanje presude pratio prelistavajući Bibliju, nastojeći tako ostaviti utisak nezainteresiranosti.
 
Žalbeno vijeće je danas odbacilo žalbene osnove Milana Lukića na prvostepenu presudu prema kojoj je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, te potvrdilo osuđujuću presudu. Odbačene su Lukićeve argumentacije navedene u žalbi.  
 
Djelomično su prihvaćene neke žalbene osnove njegovog rođaka Sredoja Lukića te mu je kazna smanjena sa 30 na 27 godina zatvora.
 
Milan Lukić je proglašen krivim za istrebljenje, ubistva, okrutno postupanje i nehumana djela u šest incidenata. Smatra se direktno odgovornim za "žive lomače", odnosno spaljivanje bošnjačkih žena, djece i staraca u kućama u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac u Višegradu 14. i 27. juna 1992. godine. Tom prilikom ubijeno je više od sto osoba.
 
"Raspravno vijeće nije pogriješilo da ubijanje u Pionirskoj ulici i najmanje 60 žrtava na Bikavcu ispunjavaju uvjete masovnosti za djelo istrebljenja", konstatiralo je Žalbeno vijeće Haškog suda.
 
Pretresno vijeće, kojem je predsjedavao sudija Patrick Robinson, zaključilo je ranije da je Milan Lukić "lično ubio najmanje 132 muslimana" i da je imao vodeću ulogu u spaljivanju najmanje 119 živih civila u Višegradu.
 
Bivši zapovjednik paravojne formacije bosanskih Srba Milan Lukić je uhapšen i augustu 2005. godine u Argentini, gdje se ranije krio, a bivši policajac iz Višegrada Sredoje Lukićse Haškom tribunalu dobrovoljno predao 14 septembra iste godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak