Ludford: Uvjerili su nas da neće biti govora o secesiji

Radiosarajevo.ba
Ludford: Uvjerili su nas da neće biti govora o secesiji

"Svi su nam dali uvjeravanja da pitanje secesije, odnosno razdruživanja neće biti na dnevnom redu mogućeg referenduma u Republici Srpskoj", izjavila je danas u Banjoj Luci Sarah Ludford, članica Evropskog parlamenta nakon razgovora delegacije Evropskog parlamenta, Alijanse liberala i demokrata za Evropu sa premijerom RS-a Miloradom Dodikom.

Ludford je izjavila da neće da arbitrira između RS-a i OHR-a, niti da, kako kaže, brani ili napada.

„Brisel podržava OHR, ali naše nije da dajemo neko mišljenje oko tog pitanja“, rekla je Ludford komentirajući činjenicu da je Vlada RS-a predložila usvajanje zakona o referendumu u RS-u.

Ističući da nije dovoljno upoznata sa zakonom o referendumu u RS-u, Ludford je dodala da ni ne smatra da je to pitanje o kojem se oni trebaju pitati.

"To je pitanje svake države. U mojoj državi (Velika Britanija) ne postoji tradicija referenduma, osim za vanredna pitanja, kao što je bilo 1975. kada je bilo pitanje da li da ostanemo u EU", rekla je ona.

Rješenja moraju biti u interesu građana

Istakla je da su predstavnici ALDE uvijek bili dosljedni u podršci proširenja EU, kao i da se zemlje zapadnog Balkana kao cjelina pridruže EU, ali da je neophodno ispuniti i određene uvjete za uključenje u evropsku zajednicu.

„Naš cilj je da BiH dođe do članstva u EU, ali taj proces mora da bude vlasništvo lokalnih snaga koje će o tome voditi razgovore. Jedini kriterij je da li će rješenja koja će se donositi biti u najboljem interesu građana BiH“, rekla je Ludford.

Ona je istakla da neće da prognozira kada bi BiH mogla da dobije bezvizni režim, podsjetivši da će predstavnici Evropske komisije sagledati ispunjavanje uvjeta, nakon čega će dati konačni prijedlog da li će biti odobreno putavanje građanima BiH bez viza.

Dodik je zamolio evropske parlamentarce da pomognu kako bi BiH od sredine godine dobila viznu liberalizaciju.

„U ovom trenutku BiH je ispunila više uvjeta za viznu liberalizaciju nego što je to uradila Srbiju kada je dobila 'bijeli šengen'. Zato bi svako drugo rješenje, osim odobravanja bezviznog režima, za građane BiH sredinom godine bilo obilježeno spekulacijama o mogućim motivima“, rekao je entitetski premijer.

On je ponovio da je RS posvećena evropskim integracijama i želi da ima aktivno učešće i svoje mjesto u onome što BiH radi na tom planu.

U tom smislu, kazao je, RS je spremna da učini sve kako bi se ubrzao evropski put BiH, svjesni činjenice da BiH ne može aprlicirati za status članice EU dok postoji „protektorska vlast OHR-a“.

Ponovio je i stav u vezi sa ustavnim promjenama u BiH, te kako stranci ne mogu da ih kreiraju ili nameću određena rješenja.

Dodik je rekao i da je RS spremna da se izmjene diskriminirajuće odredbe Ustava BiH utvrđene u presudi Evropskog suda za ljudska prava.

Dodao je i da su Vlada i stranka koju vodi, SNSD, za NATO integracije, te da će se „vidjeti da li se na tom putu treba provesti određeni oblik referenduma“.

Na sastanku je bilo riječi o povratku izbjeglica te drugim pitanjima važnim za BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak