Lučiću i Goliću biće doživotno zabranjen rad sa studentima

Radiosarajevo.ba
Lučiću i Goliću biće doživotno zabranjen rad sa studentima

Kompromitirani profesori Pravnog fakulteta u Sarajevu, Bajro Golić i Zdravko Lučić, osumnjičeni za seksualno iskorištavanje studentica u Tuzli, doživotno će biti odstranjeni iz nastavno-naučnog procesa! Odluku o faktičkom izbacivanju sa fakulteta ovog dvojca donio je danas Etički komitet Univerziteta u Sarajevu.

Saltagi samo ukor
 
Njihov mlađi kolega Sanjin Omanović odstranjen je na dvije godine iz nastavno-naučnog procesa.
 
Bivši dekan ovog fakulteta Fuad Saltaga samo je pismeno ukoren, premda je osumnjičen za ista nedjela kao i njegove kolege. Saltaga je naime ukoren samo zato što je propustio, kao dekan, poduzeti mjere protiv svojih kolega.
 
Ovaj prijedlog Komiteta mora potvrditi Senat Univerziteta, a sudeći prema informacijama kojima raspolaže portal Radiosarajevo.ba, Senat će to definitivno učiniti na sjednici krajem ovog mjeseca.
 
Podsjetimo, seks-afera Pravni fakultet povlači se po medijima i sudskim instancama već nekoliko godina, a zadobila je tek sporedni pravni epilog.
 
Na Kantonalnom sudu u Tuzli, naime, u oktobru prošle godine osuđen je Jasmin Mašić, vozač u Vladi Tuzlanskog kantona, koji je vozio profesore sarajevskog Prava koji su predavali na isturenom odjeljenju u Tuzli. Mašić je osuđen zbog navođenja na prostituciju.

Seks-afera Pravni fakultet: Presuda je jasna!
 
Apsurdno je da je Mašić osuđen za navođenje na prostituciju, a oni koji su koristili seksualne usluge studentica u zamjenu za prolazne ocjene - i dalje na slobodi.
 
U dispozitivu presude protiv Mašića, a koju posjeduje portal Radiosarajevo.ba, jasno je iz vjerodostojnih iskaza svjedokinja, da su Lučić, Omanović i Golić seksualno iskorištavali studentice.
 
Odstranjivanje iz naučno-nastavnog procesa ipak ne znači da će ovi kompromitirani profesori ostati bez posla! Njima će eventualnom odlukom Senata biti zabranjen rad sa studentima! Mogu imati radni odnos na fakultetu i baviti se naučno-istraživačkim radom.

Ispravno političko djelovanje
 
Odluka Etičkog komiteta sigurno je povezana i sa potezom kantonalnog ministra obrazovanja i nauke Emira Suljagića, koji je ovom tijelu uputio dokumentaciju koja nedvojbeno svjedoči o nedjelima ovih akademskih djelatnika.

I zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Peđa Kojović, u više je navrata na skupštinskim sjednicama pozivao ovo tijelo, koje je osnivač fakulteta, da pokrene proceduru izbacivanja kompromitiranih profesora sa fakulteta.
 
Istina, presuda Mašiću nema pravnu snagu prema Goliću, Lučiću, Saltagi i Omanoviću, ali je dovoljno jasna da se uvidi istina!

Istragu o ovom slučaju provodila je i državna agencija SIPA, a očekuje se da Tužilaštvo Tuzlanskog kantona uskoro podigne i optužnicu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak