Luca Mrnjavac: Želim da znam zašto su me zatvorili u Silos

Radiosarajevo.ba
Luca Mrnjavac: Želim da znam zašto su me zatvorili u Silos

Svjedokinja Tužilaštva BiH je na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića rekla da ne zna razlog zatvaranja u 'Silos'.

"Žao mi da umrem a da ne znam zašto su me zatvorili", kazala je svjedokinja Luca Mrnjavac, koja je sa porodicom živjela u Tarčinu, piše BIRN-Justice report.

Svjedokinja je navela da je sa mužem odvedena u 'Silos' nakon što su vojnici Armije BiH (ABiH) opkolili njenu kuću, te joj rekli: "Ubili smo ti sina, hajde u zatvor."

U kući su, kazala je, vojnici pronašli oružje i nekoliko bombi i o tome je ispitivana u 'Silosu'.

Ona je dodala da su se njena dva sina na početku rata priključila Hrvatskom vijeću obrane (HVO), koje se borilo protiv srpskih vojnika skupa sa ABiH.

Nije mogla reći kada je sa mužem odvedena u zarobljeništvo, ali se sjeća da je to bilo u ljetnom periodu kada su bili sukobi u Kreševu. Sukobi ABiH i HVO-a u Kreševu bili su 1993. godine.

Za uslove u 'Silosu', svjedokinja je rekla da su bili loši, navodeći da se tri mjeseca, koliko je bila zatvorena, nije presvukla niti okupala. Mrnjavac je dodala da je bila zatvorena u ćeliji sa još nekoliko žena, ali je pohvalila stražara koji ih je čuvao.

"Izo Gagula je čuvao našu ćeliju, i ja mu se zahvaljujem. Jako je fin bio", rekla je Mrnjavac, koja je tokom svjedočenja govorila i o dvojici loših stražara u 'Silosu'.

Mrnjavac je kazala da je zahvalna i upravniku 'Silosa': "Upravnika znam, ali mu ne znam ime. Svaka mu čast, fin je bio." Pojasnila je da joj je upravnik sačuvao fotoalbum dok je bila u 'Silosu'.

Ona je ispričala da je jedne prilike upitala Refu Tufu zašto je zarobljena, a on joj odgovorio radi sigurnosti, što nije prihvatila. Svjedokinja i njen muž su pušteni nakon tri mjeseca zarobljeništva.
Optužnica tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene u logoru 'Silos' i drugim objektima na području općine Hadžići.

Pero Petrović, drugi svjedok i bivši vojnik HVO-a, u 'Silos' je odveden sredinom juna 1993. godine. Prilikom pretresa njegove kuće, kako je naveo, pronađena je puška i dvije-tri bombe. Nakon izvjesnog perioda, kako je rekao, prebačen je u 'Krupu', odakle su vođeni na radove.

"Mi smo kopali kanale, tranšeje, zemunili, nosili smo balvane za zemunice”, naveo je svjedok, dodavši da su ljudi koji su ih čuvali bili korektni.

Svjedok je kazao da je oko mjesec dana ostao u 'Krupi', te se vratio u 'Silos', odakle je pušten početkom septembra 1993. godine. On je dodao da su uslovi u 'Krupi' bili bolji nego u 'Silosu', odakle se sjeća dvojice 'nezgodnih' stražara.

Suđenje se nastavlja 5. septembra, javlja BIRN  -Justice report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak