Lokalne zajednice nezadovoljne graničnim prelazima

Radiosarajevo.ba
Lokalne zajednice nezadovoljne graničnim prelazima

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović upoznao je danas delegaciju privrednika Kozarske Dubice sa činjenicom da je mjesec dana nakon primjene Ugovora o granici sa Hrvatskom, više lokalnih zajednica u BiH iznijelo značajne primjedbe na kategorizaciju određenih graničnih prelaza.

Šarović je u izjavi Srni rekao da je privrednike opštine Kozarska Dubica i načelnika Mileta Zlojutra upoznao sa činjenicom da je pitanje kategorizacije graničnih prelaza u nadležnosti Komisije za integrisano upravljanje granicom BiH.

"Ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić i ja smo prije nekoliko dana pokrenuli inicijativu prema Savjetu ministara BiH, kojoj su se pridružili i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija i ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić, u kojem smo tražili da se pitanje izmjene Ugovora stavi na dnevni red Savjeta ministara", rekao je Šarović.

Šarović, koji je danas boravio u posjeti opštini Kozarska Dubica, izrazio je uvjerenje da će se to pitanje, zbog zahtjeva lokalnih zajednica, naći na prvoj narednoj sjednici Savjeta ministara BiH, te da će u proceduri koja slijedi, biti moguće pregovarati sa hrvatskom stranom i naći odgovarajuće rješenje.

"Upoznali smo tokom današnjeg sastanka farmere i načelnika Zlojutra, te predstavnike preduzeća Mlijekoprodukt sa trenutnom situacijom u vezi sa izvozom mlijeka i napretku koji smo ostvarili posljednjih mjeseci", rekao je Šarović.

On je sugerisao da se protokol o izvozu mlijeka, koji se usaglašen sa entitetskim ministarstvima poljoprivrede, počne primjenjivati u praksi, čime bi se omogućilo i dolazak misije Kancelarije za hranu i veterinarstvo Evropske komisije.

Šarović je tokom sastanka sa predstavnicima Šećerane Draksenić naglasio da pregovarački tim BiH, kao jedan od zahtjeva prema Briselu o dodatnom protokolu, zagovara povećanje kvote za izvoz šećera, te na taj nači brani interese ove kompanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak