Logor Omarska (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Logor Omarska (VIDEO)

Danas se u Prijedoru obilježava sedamnaesta godišnjica od početka zatvaranja zloglasnog logora Omarska.

Udruženja logoraša Prijedor '92 i Kozarac, te Udruženje Prijedorčanki Izvor organizirat će danas posjet nekadašnjem logoru Omarska.

Očekuje se da će se na mjestu bivšeg logora okupiti oko 2.000 ljudi, uključujući visoke državne dužnosnike.

Prije 17 godina, 6. avgusta, svijet je zahvaljujući novinarima prvi put imao priliku vidjeti izmučena tijela logoraša Omarske, što je dovelo do osnivanja Haškoga suda.

Tri hiljade duša

Na današnji dan, oko 1500 zatvorenika iz Omarske je transportovano u logor Trnopolje a jedan broj prebačen na “Manjaču”.

Za samo tri mjeseca postojanja kroz logor Omarska prošlo je oko tri hiljade Bošnjaka i Hrvata od kojih je prema procjenama smrtno sradalo oko između 700 i 900.

Jučer je na lokalitetu Hrastova Glavica, jedne od najvećih masovnih grobnica, na području prijedorske opštine obilježena godišnjica stradanja 124 logoraša iz Omarske.

Na inicijativu preživjelih logoraša te nevladinih organizacija formiran je Inicijativni odbor Fondacije za izgradnju Memorijalnog centra Omarska.

Pregled sudskih presuda do kraja 2007. godine za zločine u Prijedoru pogledajte u prilogu iz serijala "Otisci - 15 godina poslije", rađenog u produkciji XY Films iz Sarajeva..


http://www.youtube.com/watch?v=e0VOtUaJVkM


(RadioSarajevo ne preuzima odgovornost za komentare i proizvoljne naslove na youtube-u, poput 'zločini genocida')

Vezano:
Prijedor: uhapšen policajac osumnjičen za ratni zločin

Pritvor trojici optuženih za zločine na Korićanskim stijenama i u Jajcu


rtvfbih.ba/dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak