Ljubić optimista, SDP predlaže nove izbore

Radiosarajevo.ba
Ljubić optimista, SDP predlaže nove izbore

Sastanak šestorice lidera političkih stranaka u BiH nije rezultirao toliko očekivanim dogovorom o formiranju Vijeća ministara i pokretanju s "mrtve tačke" na kojoj je BiH proteklih 13 mjeseci.

Sastanak šestorke: Opet u prazno

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istakao je nakon sastanka da je i dalje optimista "zbog tonova koji su vladali na sastanku" te da vjeruje da bi dogovor mogao biti postignut do kraja novembra.

"Ponudio sam jedan model za razgovore na način da je nesporno da sve stranke podržavaju da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude Hrvat iz bloka HDZ - HDZ 1990. Temeljem toga, ovom bloku pripadaju još dva hrvatska mjesta. Prijedlog je slijedio metodologiju koju smo imali u Brčkom, po principu da Hrvati biraju predsjedavajućeg Vijeća ministara, da paket od tri ministarstva uključuje Ministarstvo vanjskih poslova dok paket od četiri ministarstva podrazumijeva ostala ministarstva među kojima i jedno mjesto za pripadnike nacionalnih manjina i onih koji se tako izjašnjavaju", pojasnio je Ljubić.

Prijedlog je, tvrdi Ljubić, principijelno prihvatio Dragan Čović i blok SDS - SNSD, ali su stvari "zapele", tvrdi Ljubić, na SDP-u i SDA.

"Nakon što je strana iz RS-a prihvatila ponudu od tri ministarstva među kojima nije MVP pod uvjetom da od četiri državne agencije koje identificiramo kao najvažnije prvi biraju dvije, a što hrvatska strana može prihvatiti, SDP i SDA su tražili da odmah odlučimo o svim državnim agencijama kojih ima više od 60. To nije bilo moguće", rekao je Ljubić.

Podsjetio je da će svih šest lidera za deset dana boraviti u Italiji, u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer, na kolokviju o Ustavu BiH i njegovoj usklađenosti s evropskim standardima te iznio očekivanje da će, sukladno današnjim tonovima na sastanku, doći do dogovora.

Dodik: Neprihvatljivo 'razbijanje' principa pariteta

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je predsjednik SDA Sulejman Tihić tokom današnjeg sastanka predstavnika šest stranaka u Sarajevu “pokušao da uvođenjem popisa stanovništva 'razbije' princip pariteta kao osnovu za formiranje Vijeća ministara BiH”, što je za srpsku stranu neprihvatljivo. 

On je za RTRS rekao da su Bošnjaci tražili i ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo finansija i četiri ministarska mjesta, te Upravu za indirektno oprezivanje. 

“Naprosto se vidi iskazana njihova potreba za dominacijom ili nekim drugim stvarima”, ustvrdio je Dodik. 

On navodi da nije važno gdje ko sjedi, u toj raspodjeli, ako prođe princip proporcionalnog predstavljanja. 

“Ako to prođe, ova zemlja za 20 godina može da bude isključivo bošnjačka. A onda se možemo da prepadnemo…, šta ako pobjedi politička opcija kod bošnjačkog naroda koja  je politički motivisala onoga ko je pucao na američku ambasadu. Kako ćemo se onda ponašati”, rekao je Dodik.

SDP predlaže prijevremene izbore na nivoima gdje nema vlasti

Zlatko Lagumdžija predsjednik SDP-a ukazao je da su ovaj put lideri stranaka iz RS-a, Dodik i Bosić, pokazali fleksibilnost, ali da je nije bilo kod lidera dva HDZ-a. SDP je ovaj put bio spreman da pristane da podrži i aktualno Vijeće ministara BiH u usvajanju zakona potrebnih na euroatlantskom putu, ako izostane dogovor stranačkih lidera.

Lagumdžija je naglasio da je SDP, također, bio spreman na formiranje Vijeća ministara u kojem će dva postojeća bloka, stranke "Platforme" i dva HDZ-a sa strankama iz RS-a, dobiti po pet članova Vijeća ministara i nakon toga zajedničkim radom graditi međusobno povjerenje.

Dva HDZ-a, međutim, tražila su sva tri "hrvatska" mjesta, a SDP je bio spreman i na razgovore o tome uz uvjet da se ne svede na stranku samo jednog naroda. Nakon toga su dva HDZ-a tražila rekonstrukciju Vlade Federacije, što je za SDP apsolutno neprihvatljivo, jer Vlada FBiH radi dobro i u SDP-u ne žele da ona bude "kusur u raspravama za koje se ne zna kuda vode".

Predsjednik SDP-a je kazao da je u narednih desetak dana, kroz bilateralne razgovore potrebno vidjeti ima li spremnosti za postizanje dogovora. Ukoliko se takav dogovor ne postigne, Lagumdžija je pozvao ostale stranke da naprave Vijeće ministara BiH bez SDP-a koji im neće praviti probleme u tome.

A ako ni tada dogovor ne bude moguć, predsjednik SDP-a je predložio održavanje prijevremenih izbora za one nivoe u kojima vlast nije konstituirana.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak