Lidija Topić se predomislila

Radiosarajevo.ba
Lidija Topić se predomislila


Nakon što je izbor direktora Direkcije za evropske integracije trajao mjesecima i bio praćen skandalima, još jedan događaj uticat će na usporavanje procesa pridruživanja naše zemlje EU.

Naime, Lidija Topić, novoimenova direktorica Direkcije za evropske integracije, odustala je od te funkcije, koju je tek trebala preuzeti.

Na dužnost direktorice Lidija Topić je trebala stupiti danas, ali je pismeno nadležne institucije obavijestila da se iz privatnih razloga povlači. Kako doznaje FTV, po automatizmu na ovo mjesto bi sada trebao biti imenovan drugorangirani kandidat, a riječ je o Nevenki Savić. Ona trenutno obavlja dužnost šefice Ureda za reformu javne uprave.

Najvjerovatniji razlog odustajanja Topićeve je nova kriza u Vladi Federacije BiH i najava povlačenja hrvatskih ministara, navodi SRNA.

ADS: Poziciju preuzima drugorangirana kandidatinja Nevenka Savić

Kako je Feni potvrdio direktor Agencije za državnu službu (ADS) Neven Akšamija, u ovu agenciju je jučer u poslijepodnevnim satima stigao podnesak kojim Lidija Topić odustaje od funkcije i zahvaljuje se na ukazanom povjerenju i imenovanju.

Prema njenoj izjavi, od pozicije direktorice DEI-a odustaje iz "ličnih i porodičnih razloga“.

U ADS-u navode da konkurs za imenovanje direktora DEI-a neće biti poništen, već bi ovu poziciju trebalo da preuzme Nevenka Savić, koja je drugorangirani kandidat na listi.

"Zakon o državnoj službi propisuje da ukoliko državni službenik ne preuzme dužnost, njegovo rješenje se poništava i potom slijedeći kandidat postaje najuspješniji", pojašnjava Akšamija.

Ukoliko bi kandidat opet preuzeo dužnost, pa je napustio u roku od godinu dana ponovo se aktivira lista uspješnih kandidata i imenuje slijedeći.

Kako navodi Akšamija, tek nakon godinu dana ili nakon što nestane uspješnih kandidata, ako bi svi odbili funkciju, raspisivao bi se novi konkurs.

U nekim medijima se spekulira da je osnovni razlog odustajanja Lidije Topić od ove pozicije kriza vlasti u Federaciji BiH, nakon što su hrvatski ministri najavili svoje povlačenje iz Vlade.

Agencija za državnu službu BiH imenovala je Lidiju Topić na poziciju direktorice 24. augusta, nakon što to nije učinilo Vijeće ministara BiH u predviđenom roku.


fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak