LDS i Naša stranka: Alternativa kvazipolitičkom bloku

Radiosarajevo.ba
LDS i Naša stranka: Alternativa kvazipolitičkom bloku


Okrupnjavamo snage koje su izvorno građanske, koje su se povezale kako bi podržale one koji su diskriminirani u našem društvu, to su prvenstveno građanke i građani Bosne i Hercegovine. Zaista nam je veliko zadovoljstvo i ponosni smo da smo uspjeli ono što je rijetkost na bh sceni, a to je ujedinjenje dvije stranke, rečeno je danas na press konferenciji Liberalno demokratske i Naše stranke, sazvane povodom ujedinjenja.

Ovim je potvrđeno pisanje našeg portala, koji je ranije najavio ovaj potez.

Ujedinjuju se LDS i Naša stranka 

Novinarima su se obratili Amir Husarić, predsjednik LDS-a, Denis Gratz, predsjednik Naše stranke i Tarik Haverić, član Političkog savjeta Naše stranke.

„Ovo je obrnut proces od svih dosadašnjih slučajeva, jer smo imali primjere da se stranke razjedinjuju, a mi se spajamo u jednu stranku. Stvaramo novi politički subjekt koji će biti liberalne provinijencije. Tako osnaženi, krenut ćemo u stvaranje jakog demokratskog bloka“, rekao je Husarić.

„Novi politički subjekt će njegovati politike lijevog centra, u kontekstu izbora za 2014. i formiranju građanskog bloka koji će se formirati kao alternativa sadašnjim modelima politike - kvazipolitički blok SNSD-a i SDP-a“, rekao je Denis Gratz, predsjednik Naše stranke.

Na pitanje novinara o ujedinjavanju sa možda još nekom strankom, predsjednik LDS-a Amir Husarić je rekao da će LDS i Naša stranka biti otvorena za nove stranke koje su najavljene, tako da se javlja prostor za stvaranje novog političkog bloka. 

„Razgovaramo još oko imena, smatramo da je puno važnije organizaciono, ideološko slaganje. Pripremamo nacrt dokumenata. Saradnja postoji, što je najvažnije. Pripremamo kongres ujedinjenja, dotad ćemo imati pripremljena rješanja, detaljniju dokumentaciju“, rekao je Gratz i dodao da ono što je sigurno da će ovako sjedinjenja alternativa sigurno biti važna komponenta u svakom budućem bloku koji će imati epitet građanskog . 

Predsjednici ove dvije stranke su razgovarali sa Valentinom Inzkom i iznijeli prijedlog o raspisivanju vanrednih izbora koji bi imali rok trajanja do 2016, kada su i lokalni izbori. 

„Sastavili bi se lokalni i opći izbori, na taj način bi dobili tri i po godine da provedemo reforme koje su vezane za ustavne promjene, presudu Sejdić- Finci, upisivanje državne  imovine. I međunarodna zajednica i vlast bi dobila vrijeme bez izbora u kojem bi mogli provesti reforme. To je naš prijedlog izlaska iz krize“, rekao je Amir Husarić.

Ove dvije stranke su u fazi izrade ekonomske politike koje će kapacitet usmjeriti na stvaranje novih radnih mjesta. Jedino nove stranke, nove generacije, nove ideje su vrsta sidra koja je potrebna da se zaustavi ekonomsko ljuljanje, rečeno je danas na pres konferenciji. Ekonomske politike će biti predstavljene biračima kada god izbori budu i predstavnici LDS-a i Naše stranke očekuju da će građani glasati zbog budućnosti, ne zbog prošlosti.

Kako je istaknuto, organizaciona struktura je dogovorena, ali nisu usaglašeni kandidati za rukovodeće pozicije, a o imenu ovog političkog subjekta bit će riječi u narednim danima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak