Lazović: Ko hoće jednonacionalnu stranku, neka izađe iz SDU BiH

Radiosarajevo.ba
Lazović: Ko hoće jednonacionalnu stranku, neka izađe iz SDU BiH

Članovi rukovodstva Socijaldemokratske unije (SDU) Bosne i Hercegovine Miro Lazović, Ivo Komšić, Darko Ružić i Elmir Sadiković obratili su se danas na pres-konferenciji u Sarajevu, prvi put otkako su u javnosti aktuelne dezinformacije predsjednika Nermina Pećanca, kako su naveli.

Raskol u SDU: Pećanac tvrdi da mu Lazović i Komšić spremaju smjenu

Prema njihovim riječima, cilj predsjednika Pećanca je da zadrži lidersku poziciju u stranci ne vodeći pritom računa o multietničnosti kao jednom od temeljnih principa u stranačkim dokumentima.

Pećanac zloupotrebljava stranački statut i pečat, ponaša se kao stranački organ i tako priprema kongres SDU, ne dozvoljava pristup u stranačke prostorije i blokora račune općinskim stranačkim organizacijama u Sarajevskom kantonu te u saopćenjima širi dezinformacije o stanju u stranci i ljudima koji su je osnovali, tvrde ova četvorica članova rukovodstva SDU-a.

Za subotu, 12. oktobra, Darko Ružić, predsjednik Glavnog odbora, najavio je sjednicu tog stranačkog tijela na kojoj će biti riječi o ovim dešavanjima.

Ružić je kazao da je predsjednik Pećanac falsifikovao njegov (Ružićev) potpis sazivajući također sjednicu Glavnog odbora i time zbunio članstvo.

"SDU će sačuvati multietnička i druga demokratska opredjeljenja ili će nestati s političke scene - rekao je Elmir Sadiković, član Predsjedništva, koji se nada da će najavljena subotnja sjednica Glavnog odbora pokazati da neće doći do najgoreg scenarija.

Dopredsjednik Ivo Komšić izjavio je da su problemi s predsjednikom nastali kada su počele pripreme za stranački kongres.

"Od tada se on počeo ponašati nestatutarno, održavati sjednice Predsjedništva mimo Statuta i što je najgore, sam odlučivati. Zakazao je Glavni odbor iako to treba da radi predsjednik tog tijela", rekao je Komšić.

"Od razlaza sa Socijaldemokratskom partijom BiH, htjeli smo sačuvati stranku od liderstva, "vječitih predsjednika", zbog čega je mandat predsjedniku ograničen na dva puta po dvije godine a naredni predsjednik se bira iz drugih konstitutivnih naroda ili iz reda ostalih", dodao je Komšić.

To Nermin Pećanac ne poštuje i desetoro članova pobunilo se protiv takvog ponašanja, tvrdi potpredsjednik.

Miro Lazović, drugi potpredsjednik SDU-a, poručio je Pećancu da ne zloupotrebljava ime rahmetli Nijaza Durakovića kad govori o njemu (Lazoviću) i ostalim rukovodiocima SDU-a jer je njihovo prijateljstvo s Durakovićem, kako dalje ističe Lazović, iskovano davno prije, u najtežim momentima za Bosnu i Hercegovinu.

"Ko hoće jednonacionalnu stranku, neka izađe iz nje i formira novu, a mi nećemo dozvoliti da se uruše temeljni demokratski principi SDU-a BiH", kazao je Lazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak