Lažne dojave o postavljenim bombama u Sarajevu: Koliko ih je bilo u 2024. godini i ima li uhapšenih?

1
M. F.

Posljednjih dana Sarajevo se suočava sa valom lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, što remeti svakodnevni život građana i troši resurse nadležnih službi. U samo nekoliko dana prijavljen je ogroman broj lažnih dojava.

Kako su za Radiosarajevo.ba pojasnili iz Odjeljenje za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), kontradiverzioni pregledi (KDZ) koji se obavljaju nakon svake dojave izuzetno su zahtjevni.

"Vršenje kontradiverzionog pregleda zahtijeva angažman velikog broja policijskih službenika i korištenje odgovarajuće opreme, uz logističku potporu, kao i korištenje službenih pasa, a na što utiču razni faktori, npr. spratnost zgrade, broj kancelarija itd. Okvirno, za velike objekte, može se reći da je riječ o troškovima koji se mjere hiljadama KM", kazali su.

Pod lupom: 71 posto građana BiH sumnja u poštenje izbora, većina vidi rješenje u novim tehnologijama

Prema podacima MUP-a Kantona Sarajevo, u prvih osam mjeseci 2024. godine zabilježeno je 58 anonimnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, za koje je nakon izvršenih 56 kontradiverzionih pregleda utvrđeno da su lažne, a za dvije anonimne dojave je utvrđeno da nisu u nadležnosti Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

"Mete su najčešće pravosudne i obrazovne institucije, zdravstvene ustanove, ugostiteljski objekti i slično," ističu iz MUP-a.

Lažne dojave postaju ozbiljan sigurnosni problem. Policija je do sada uspjela rasvijetliti sedam krivičnih djela, a neki od počinitelja su već procesuirani.

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Dojavljena bomba u SCC-u

"Tako je 21-godišnjak lišen slobode, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Lažno prijavljivanje (član 347 KZ FBiH) i službeni izvještaj je dostavljen Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo," ističu iz MUP-a. U drugom slučaju, 31-godišnjak je uhapšen zbog pet lažnih dojava o bombi u Domu zdravlja na Ilidži i optužen za krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti (član 183 KZ FBiH).

Među počiniteljima se nalaze i maloljetnici, koji najćešće dojavljuju da je postavljena bomba u školama.

"Protiv jedne maloljetne osobe dostavljen je izvještaj Kantonalnom tužilaštvu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična djela Ugrožavanje sigurnosti (član 183. KZ FBiH) i Lažno prijavljivanje (član 347. KZ FBiH), dojavljujući postojanje bombe u školi u Hadžićima," navodi policija.

Ovi incidenti nisu izolovani slučajevi. Tokom 2023. godine zabilježeno je čak 120 lažnih dojava. Policijski službenici, u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA BiH) i drugim sigurnosnim agencijama, nastavljaju raditi na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela.

"Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo intenzivno rade na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovih krivičnih djela, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo," zaključuju iz Ministarstva u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Ovakve lažne dojave izazivaju značajne financijske troškove, jer se svaki pregled i operacija izvršavaju uz korištenje specijaliziranih resursa i angažman brojnih službenika. Svaki resurs koji se troši na lažne dojave smanjuje kapacitet policije da reaguje na stvarne prijetnje, što dugoročno može narušiti sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak