Lajčak: Pitanje 'Sejdić-Finci' nije teže od kosovskog pitanja

Radiosarajevo.ba
Lajčak: Pitanje 'Sejdić-Finci' nije teže od kosovskog pitanja

Ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Miroslav Lajčak, u vezi sa maratonskim sastankom lidera vodećih stranaka u BiH, kazao je kako "niko ne može reći da je pitanje implementacije odluke u slučaju Sejdić-Finci teže od pitanja Kosova", za koje je Srbija našla rješenje uz političku odlučnost, prenosi Anadolu Agency.

Lajčak je kazao da Evropa u svakom slučaju očekuje odgovor i da je najveća sankcija za BiH, da se njenim građanima oduzme evropska perspektiva.

On se osvrnuo na zemlje u regionu, istakavši političku odlučnost Srbije kada se radi o kosovskom pitanju.

"Srbija je našla rješenje za Kosovo jer je imala političku odlučnost. Niko ne može reći da je 'Sejdić-Finci' teže pitanje od Kosova", poručio je.

Maratonski sastanak lidera političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine, koji u glavnom gradu Češke Republike, Pragu, razgovaraju o implementaciji odluke u slučaju 'Sejdić i Finci', koji je počeo danas oko podne i dalje traje.

Neki od predstavnika političkih partija bili su optimistični u vezi sa današnjim razgovorima o ustavnoj reformi, kojom bi bila ispoštovana odluka Evropskog suda za ljudska prava, a kojom bi bila otklonjena diskriminacija pripadnika manjina, kada je u pitanju njihov izbor na najviše državničke funkcije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, rekao je da je umjereni optimista jer je, kako je kazao, učinjeno devet od potrebnih deset koraka u smjeru postizanja dogovora.

Mladen Bosić predsjednik SDS-a je rekao da je umjereni pesimista u vezi sa današnjim sastankom u Pragu.

"Postoje različiti interesi, skriveni ciljevi i čini mi se da se radi na produbljavanju krize", rekao je Bosić.

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH u Prag je došao sa namjerom, kako je rekao, da "učinimo sve da dođe do dogovora".

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a ukazao je na potrebu iznalaska jednog rješenja prihvatljivog i za parnere u Federaciji BiH.

Bh. politički lideri sastali su se komesarom Evropske unije (EU) za proširenje Stefanom Fuleom, ministrom vanjskih poslova Češke Republike Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom EU u BiH, Peterom Sorensenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak