Lajčak: BiH stabilno nazaduje

Radiosarajevo.ba
Lajčak: BiH stabilno nazaduje

 

Potpredsjednik Vlade Slovačke i ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak ocijenio je da Bosnu i Hercegovinu, za razliku od susjeda, "stabilno nazaduje" na svom evropskom putu.

On smatra da je to zbog toga što politički lideri BiH do sada nisu bili u stanju da ispune uslove koji su, kako je rekao, poznati najmanje tri godine.

"Ne postoji famozna politička volja kod njih da bi se tako nešto desilo i zbog toga je meni veoma žao", rekao je Lajčak, koji je nekada bio visoki predstavnik u BiH.

On je ukazao na upozorenje generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjorna Jaglanda koji je rekao da, ukoliko provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić - Finci" ne bude riješeno do narednih parlamentarnih izbora u BiH, biće teško zamisliti da će Vijeće Evrope prihvatiti rezultate tih parlamentarnih izbora, jer će oni biti u sukobu sa stavom tog suda.

"Činjenica je da je komesar Štefan File otišao 11. aprila iz BiH veoma razočaran. Činjenica je i da je visoka predstavnica Ketrin Ešton u svojim stavovima tokom posjete Sarajevu i Srebrenici bila veoma jasna", rekao je Lajčak u intervjuu za Avaz; dodao je da se tokom rasprave o izvještajima za Srbiju i Kosovo praktično niko nije ni osvrnuo na BiH.

Ljudi kao da su izgubili želju da razgovaraju o BiH, rekao je Lajčak, objavio je B92, i dodao da se u Evropskoj uniji trenutno vodi diskusija kako i šta dalje sa BiH.

"Čuju se različiti glasovi. Ima onih koji predlažu zajednički angažman, drugi kažu da nema smisla truditi se više. Na kraju ćemo zauzeti zajednički stav", rekao je Lajčak.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak