Lagumdžijini sastanci u Washingtonu

Radiosarajevo.ba
Lagumdžijini sastanci u Washingtonu

Drugi dan posjete New Yorku predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija u odvojenim se susretima sastao sa šefovima misija SAD-a i Turske u UN-u Susan Rice i Ertugrulom Apakanom, kao i ambasadorom SAD-a u UN-u Rosemary DiCarlo.

Sagovornici su najviše pažnje posvetili aktuelnim političkim pitanjima u BiH i deblokadi puta zemlje ka euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Lagumdžija je informirao domaćine o dešavanjima u postizbornom periodu u BiH, od objavljivanja rezultata do trenutka kada su dva HDZ-a odbili ponudu međunarodne zajednice da postanu dio parlamentarne većine.

Govoreći o trenutnoj situaciji u BiH, on je kazao da je na sceni sukob dva sistema vrijednosti, jednog koji se zalaže za jednakost svih na prostoru čitave države i drugog koji i dalje potencira isključivo etničke podjele.

Podcrtao je da BiH jeste država tri konstitutivna naroda i ostalih, ali istovremeno i svih njenih građana, te da je konstituiranje Vlade FBiH prvi korak u procesu izjednačavanja prava svih građana i naroda BiH na njenoj čitavoj teritoriji.

Pored toga, Lagumdžija je naglasio da su problemi koje je nova Vlada FBiH naslijedila od prethodne vlasti izuzetno ozbiljni, istaknuvši da je umjereno optimističan s obzirom na činjenicu da ova Vlada ima jasan program i definirane prioritete kroz Platformu na osnovu koje je dogovorena većina u FBiH.

Istaknuo je da je SDPBiH spreman da formira vlast na nivou BiH koja će raditi uime i za račun običnih ljudi koji su u velikom broju na proteklim izborima poklonili povjerenje bh. ljevici.

Lagumdžija je također naglasio da nova vlast u BiH, između ostalog, mora provesti ustavne reforme koje će institucionalizirati mogućnost države da osigura jedinstvo i sama ispuni kriterije za NATO i EU članstvo.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak