Lagumdžija: Srbija i BiH jedna drugoj žele brži put ka EU

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija: Srbija i BiH jedna drugoj žele brži put ka EU


Put ka Evropskoj uniji zajednički je za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i dvije države bi na tom putu trebalo da se utrkuju, ali i da se i pomažu, ocijenili su danas šefovi diplomatija dviju država Ivan Mrkić i Zlatko Lagumdžija. 

"I Srbija i Bosna i Hercegovina žele da postanu članice EU. U tom procesu ima malo zastajkivanja, a moj je osjećaj da nismo mi uvijek najodgovornija strana", rekao je Mrkić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lagumdžijom, javlja Tanjug, piše Fena.

On je naveo da je sa Lagumdžijom razgovarao o sprovođenju Akcionog plana o evropskim integracijama na osnovu Memoranduma potpisanog 27. decembra prošle godine tokom njegove posjete Sarajevu. 

Kako je dodao, na tu temu biće još sastanaka. "Srbija i BiH jedna drugoj žele što brži put ka EU", rekao je Lagumdžija. 

On je dodao da dvije zemlje treba da se okrenu sebi, a zatim jedna drugoj "tako što će se trkati ka Briselu". 

Mrkić je na to dodao da Srbija i BiH u procesu evrointegracija treba ne samo da se trkaju, već i da se, "ruku pod ruku", ispomažu. 

"Naši odnosi su vrlo dinamični i pokazuju da mi želimo da stvorimo nešto što će nas tako isprožimati da na kraju nećemo moći jedni bez drugih", rekao je Mrkić, podsjetivši da je u proteklih osam mjeseci održano više susreta državnih zvaničnika Srbije i BiH. 

Prema njegovim riječima, dvije zemlje sarađuju u svim oblastima, Bosna je vrlo važan privredni partner Srbije, a na političkom planu žele što bolje međusobne odnose.

Lagumdžija je ocijenio da je u protekla četiri mjeseca puno toga urađeno na planu bilateralne saradnje, ali da su odnosi između Srbije i BiH u javnosti često prisutni kroz takozvane "krupne teme", probleme koji su rezultat nataloženih 20 godina naše istorije. 

"Proces pomirenja i kažnjavanja ratnih zločinaca još nije okončan i sa dosta turbulencija se odvija", rekao je on, podsjetivši da je krajem januara potpisan protokol o saradnji dva tužilaštva u domenu ratnih zločina. 

Taj protokol treba da pokaže da dvije zemlje zaista mogu sarađivati i da, na kraju, svi ratni zločinci treba da odgovaraju, "sa imenom i prezimenom", kako pred Međunarodnim sudom pravde, tako i pred domaćim sudovima, a kroz to treba da se otvori i proces pomirenja ljudi, rekao je Lagumdžija. On je, među velikim zajedničkim problemima, naveo i borbu protiv sistemske korupcije. 

Lagumdžija je, kako je naveo, sa Mrkićem razgovarao i o primjeni sporazuma o sukcesiji i o pokretanju sporazuma o granici između Srbije i BiH, u čijem je parafiranju učestvovao prije 11 godina, a otvorili su i ekonomska pitanja.

Prema njegovim riječima, do kraja godine bi trebala da se održi sjednica dvije vlade, koja je dogovorena još u decembru, a i predstavnici Predsjedništva BiH će doći u Beograd. 

"Učinićemo sve da odagnamo strah od dogovora", istakao je on, dodavši da "niko nema prava na strah od pregovora, razgovora i dogovora" i da se treba posvetiti rješavanju konkretnih problema. 

Planiran je i trilateralni sastanak Srbije, BiH i Turske, dodao je on. 

Lagumdžija, koji je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, boravi u jednodnevnoj posjeti Begradu tokom koje će se sastati i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandom Vučićem. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak