Lagumdžija: 'Prijedlozi koji nas vraćaju unazad'

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija: 'Prijedlozi koji nas vraćaju unazad'

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je nakon sastanka bh. političkih lidera s komesarom za proširenje EU Stefanom Fuleom noćas u Sarajevu izjavio da se pozicije, nažalost, nisu bitno promijenile, ističući da je komesar Fule ponudio dobru polaznu osnovu s 14 tačaka.

"To je bila neka vrsta konsolidovanog prijedloga koji su dosad bili pred nama i ukazivao je na to da je moguće naći rješenje. Nažalost tih početnih 14 tačaka nije bilo prihvatljivo za jedan broj učesnika u razgovoru", rekao je Lagumdžija, izražavajući žaljenje što se ovaj predloženi dokument nije razradio do kraja.

On je naglasio da su se pojavile i ideje koje su značile i početak procesa crtanja karata i prijedlozi koji su išli ka tome da se vrati na poziciju od prije pola godine kada je predlagano da se tačno definiraju koji kantoni su u jednom izbornom području, a koji u drugom u Federaciji BiH.

"To je nešto što je bilo neprihvatljivo za jedan broj učesnika, za mene je bilo potpuno neprihvatljivo i na tim osnovama se nije moglo razgovarati. Smatram da niko u BiH nema pravo tražiti i prihvatiti rješenje koje bi značilo jednu nefunkcionalnu zemlju koja bi bila dalje razmrvljena i podjeljena", rekao  je  lider SDP-a BiH.

Lagumdžija je napomenuo da je od predstavnika EU, s obzirom na situaciju u zemlji, tražio da bez obzira što se ne može doći do rješenja o provođenju odluke Suda u Strazburu u predmetu Sejdić-Finci, ubrzaju  razgovori i pruži tehnička pomoć u implementaciji poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Govoreći o rješenjima koja su predlagana za izborna područja u Federaciji BiH, Lagumdžija je kazao da se u radnoj verziji pojavio prijedlog da se konkretna četiri kantona u Ustavu definiraju kao područje broj dva: Livno, Zapadna Hercegovina, Hercegovačko-neretvanski kanton i Posavina.

"Taj prijedlog je bio u jednom trenutku kao radna verzija i prijedlog za razmišljanje", rekao je Lagumdžija, ističući da nema potrebu da govori čiji je to prijedlog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak