'Lagumdžija obećao ono što nisu Karadžić i Boban'

Radiosarajevo.ba
'Lagumdžija obećao ono što nisu Karadžić i Boban'

Zlatko Lagumdžija
, lider Socijaldemokratske partije (SDPBiH) obećao je Draganu Čoviću (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) i Miloradu Dodiku (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) ono što nisu mogli ostvaritiRadovan Karadžić i Mate Boban.

Tvrdi ovo Savez demokratske akcije (SDA) u saopćenju za medije u kojem gore navedenu 'poruku' SDA pravda „najsramnijim sporazumom u povijesti Bosne i Hercegovine“. Dokument su potpisali SDP i Savez za bolju budućnost (SBB) s dva HDZ-a, a SDA tvrdi da je u njemu dogovor „o formiranju trećeg entiteta, Mostara kao hrvatskog stolnog grada i podjeli države BiH“.


„Također ćemo se suprotstaviti sporazumu koji je SDP postigao sa srpskim političkim strankama iz Republike Srpske o zaštiti nacionalnih i ekonomskih interesa RS-a kojim je, između ostaloga, predviđeno preuzimanje obaveze za isplatu 25 hiljada penzija iz Federalnog penzijskog fonda za penzionere u RS-u, reorganizacija Suda i Tužilaštva BiH, izmjena sadašnjeg i uspostava entitetskog ustrojstva SIPA, OSA, Uprave za indirektno oporezivanje, Granične države službe itd.“, poručuju iz SDA.

Ista stranka tvrdi da je SDP s RS-om dogovorio i ukidanje Elektroprijenosa BiH, prebacivanje nadležnosti za javne nabavke sa državnog na nivo entiteta, gradnju hidroelektrana na rijeci Drini bez saglasnosti države, obespravljenje Bošnjaka i Hrvata u područjima gdje nisu apsolutna većina u procesu konstituiranja federalnog doma naroda (provođenje presude Sejdić-Finci), ukidanje Oružanih snaga BiH, demilitarizaciju Bosne i Hercegovine itd još 13 sličnih ustupaka.

SDA je potom objavila tekst svog sporazuma sa SNSD-om, te je pozvala SDP da učini isto i građanima učini dostupnim sve tekstove sporazuma sa SNSD-om i dva ha-de-zea.


Istovremeno je predsjedništvo SDA dalo puno podršku svojim članovima iz Vijeća ministara BiH, koji su nedavno smijenjeni: Sadiku Ahmetoviću, Muhamedu Ibrahimoviću i Fuadu Kasumoviću.

„Jasno je da Ahmetović, Ibrahimović i Kasumović nisu smijenjeni zbog nerada, već zato što se nisu uklapali u politički dogovor o razgradnji državnih institucija i podjeli BiH.“




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak