Lagumdžija neće biti smijenjen, SNSD odustao

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija neće biti smijenjen, SNSD odustao


Iako su mnogi očekivali da će iz Vijeća ministara biti isključen Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a i ministar vanjskih poslova, do toga neće doći. Umjesto njega, isključeni su ministri iz Stranke demokratske akcije.

Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH okončan je proces koji je pokrenuo upravo SDP, nakon što je SDA odbila podržati državni budžet. Saveznika je Lagumdžija našao u Draganu Čoviću iz HDZ-a. Podsjetimo, upravo je sukob i razilaženje ove dvojice partijskih lidera 2010. otvorilo jednu od najvećih političkih kriza u BiH.

Inicijativu za smjenu Lagumdžije pokrenuo je SNSD, nakon što je Lagumdžija bez konsultacija sa Predsjedništvom osudio režim Bashara Al-Asada u Siriji. Međutim, SNSD je danas, dan nakon smjene ministara iz SDA, povukao svoju inicijativu.

Nakon insistiranja Kluba poslanika SDA da se o skidanju ove tačke izjasni Predstavnički dom, a što predviđa i Poslovnik, zamjenik predsjedavajućeg Doma Milorad Živković povukao je inicijativu Kluba poslanika SNSD-a o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH razrješenjem Zlatka Lagumdžije.

„Povlačimo inicijativu jer su se i stranke iz RS-a opametile. Onaj ko da bolju ponudu naš je partner“, rekao je Živković.

Poslanici će, po najavama, danas razmatrati Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o razrješenju s dužnosti dosadašnjeg zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića.

Inicijativu za razrješenje Denisa Bećirovića na jednoj od ranijih sjednica pokrenuli su poslanici SDA, ali zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja ona je upućena Kolegiju na usaglašavanje.

Kolegij se nije uspio usaglasiti te bi na današnjoj sjednici trebao biti obavljen drugi krug glasanja poslanika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak