Lagumdžija: Ne može više 'haj'mo sad svi zajedno'

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija: Ne može više 'haj'mo sad svi zajedno'


Neću reći da su čelnici SDA uvrijeđeni svim ovim, ali „zaista djeluju kao da ih je sve ovo skupa začudilo“, kazao je lider SDP-a, Zlatko Lagumdžija, nakon što je pokrenuta procedura raskida koalicija i vlada sa SDA.

Upozoravali smo ih

„Naše dojučerašnje koalicione partnere iz SDA smo upozoravali da očekujemo od njih da se pridruže jednoj odgovornoj politici, da dođemo do budžeta, rekli im da ukoliko žele da zemlju vode u dalji haos odlukom o privremenom finansiranju, to nećemo prihvatiti. Smatrali smo da je državni budžet neka vrsta testa za sve nas, da li je SDA spremna za promjene, za reforme“, izjavio je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, nakon sjednica Glavnog odbora i Predsjedništva stranke.

Lagumdžija ističe da je SDA stalno opstruirala ekonomske i socijalne reforme. Dodaje da je Tihića i javno i na sastancima upozoravao da se SDA mora transformirati iz pokreta u „jednu modernu umjerenu stranku“, ali da se na državnom budžetu pokazalo da SDA nije uspjela u tome.

Govorili su „Šta ima veze“

„Meni je čak rečeno 'šta ima veze, mi smo ranije bili nešto za, a SBiH protiv, pa je i dalje sve išlo'. Mi smo davno skretali pažnju da trebaodgovornije ponašanje. SDP će preuzeti odgovornost i biti na vlasti ili biti u opoziciji. I pored tri upozorenja, oni su napravili to što su napravili. U četvrtak sam od gospodina Tihića tražio da se sastanemo pred sjednicu Parlamenta, on je rekao bolje poslije. Sastali smo se zaista poslije. Sve sam do zadnjeg trenutka očekivao da će oni dići ruku za budžet. Međutim, oni su nam ponudili uobičajenu priču u stilu - vi ste bili za budžet, mi protiv, vi ste protiv države, mi za državu, haj'mo sad svi zajedno k'o da ništa nije bilo“, objasnio je Lagumdžija.

Na tvrdnje iz SDA da rukovodstvo SDP-a svojim potezima pravi novu krizu vlasti, Lagumdžija kaže da je kriza generisana u posljednjih nekoliko mjeseci, prije svega neprihvatanjem realizacije odgovarajućih dogovora.

Ludilo s trećim entitetom

„Kad je u pitanju to ko ruši državu, odgovorno tvrdim da smo pristali na njihov ultimatum i pustili da država bude na privremenom finansiranju, da bismo sada ušli u krizu za koju SDP ne bi želio da odgovara, jer bi to bila kriza koja bi bila direktno rušenje države. Čuo sam da nema za šta me nisu optužili u Sarajevu, Tuzli, Zenici... Između ostalog, jedan me novinar u Sarajevu pitao:Kad ste dogovorili sa Čovićem treći entitet kao uslov. Vidite dokle ludilo ide. Zvao sam gospodina Čovića da ga pitam da nije negdje pričao kakvu glupost. On je odgovorio: Bože sačuvaj, da si to sa mnom dogovorio, gdje bi mi bio kraj. Radi se o tome da se očigledno vodi specijalni rat. Ne postoji nikakav tajni dogovor. Sve što sam radio, radio sam javno. Pozicije SDP-a su jasne: Sejdić - Finci DA, tri izborne jedinice NE“, naglasio je predsjednik SDP-a.

On je ustvrdio da je jasno kao dan da će SDA i SDP imati koaliciju samo tamo gdje su tehnički osuđeni na to, ali da ne vidi da je u Federaciji ovo moguće održati, te da je samo pitanje na koji način će SDA izaći iz ovoga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak