Lagumdžija-Milanović: Ko je koga ignorisao?

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija-Milanović: Ko je koga ignorisao?


Zlatko Lagumdžija
, lider Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova BuH, jučer (27. februara) nije htio ručati sa premijerom Hrvatske i šefom hrvatskog SDP-a Zoranom Milanovićem.

Milanović je jučer stigao u dvodnevni posjet našoj zemlji, a odbijanje Lagumdžije da se pojavi na predviđenoj ceremoniji ocijenjeno je u regionalnim medijima kao diplomatski skandal; pored Lagumdžije, na ručku se nije pojavio ni njegov stranački kolega te federalni premijer Nermin Nikšić.

U izjavama koje je dao novinarima, Lagumdžija je nemušto objašnjavao nedolazak, a pojašnjenja su varirala od toga kako je Milanovićev posjet suviše nacionalno obojen, pa do poštivanja protokola. Lagumdžija je objasnio kako je ručku prisustvovala hrvatska zamjenica ministrice vanjskih poslova, te je stoga bilo prikladno da i BiH pošalje osobu na istoj funkciji. U još jednom pojašnjenju, Lagumdžija je rekao:

Državni udar

„Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je iznosio ne samo svoje, nego i stavove Predsjedništva BiH koji mene kao ministra vanjskih poslova obvezuju, a to su i stavovi SDP-a“.

Također, objavila je sinoć Federalna televizija, „ovim činom Lagumdžija je pokazao kako ne prihvaća argumentaciju samo etničke linije razgovora ili etničkog viđenja države“.

„BiH se sastoji ne samo od tri konstitutivna naroda, nego i od četiri milijuna građana i za moj ukus previše je danas bilo retorike o narodima, a čovjek se tu baš nije puno vidio'', izjavio je Lagumdžija, ali je podvukao kako je sretan jer je Milanović sa političkog dnevnog reda u regiji skinuo pitanje uplitanja Hrvatske u unutarnje stvari BiH:

„Impresionirala me njegova (Milanovićeva) izjava kako mu ne pada na pamet petljati se u rekonstrukciju federalne vlade“.


Milanović i Bevanda jučer u Sarajevu (via Dado Ruvic)

Lagumdžija je dodao da bi svako miješanje u Vladu FBiH bilo 'državni udar'. Upravo je Federalna vlada pokvarila izrazito prijateljske odnose dvaju lidera SDP-a, koji su vladali dok su obojica bili opozicija; podsjećamo, Milanović je čak i prisustvovao predizbornom skupu Lagumdžijinog SDP-a.

A Lagumdžija je Vladu u Federaciji BiH formirao bez „legitimnih predstavnika Hrvata“, kako često ocjenjuju HDZ i HDZ1990 koji su bijesni zbog toga što su izignorisani prilikom uspostave ove vlasti i ne priznaju HSP i Narodnu stranku Radom za Boljitak koji, uz SDA i SDP, čine federalnu vlast. Milanović je Lagumdžiju javno kritikovao zbog ovog poteza, a za vrijeme ovog posjeta BiH najavio je je susrete sa liderima dva HDZ-a.

Pored toga, Željko Komšić (SDP) je u Predsjedništvo izabran kao hrvatski član, što također osporavaju gore navedene stranke.

Ipak, iako je 'afera ručak' jučer bila politička top vijest u medijima, nešto ranije je objavljeno kako je Milanović zapravo bio taj koji je isplanirao da eskivira susret s Lagumdžijom; SDP i Lagumdžija su, navodno, lobirali za isti, no premijer Hrvatske nije želio dati Lagumdžiji na važnosti.

Šta kaže Milanović?

Kako je objavio zagrebački Vjesnik, on je prije sastanka naglasio da se hrvatsko izaslanstvo, koje je uz Milanovića činio i predstojnik njegova kabineta Tomislav Saucha, namjerno orijentiralo na demokratske institucije vlasti:

„Zato će biti prigovora zašto se s nekim nisam sastao, a s nekim jesam. Sve ovo radim u najboljoj vjeri“.

Istovremeno, hrvatski premijer odbio je otvoreno komentirati da li su i zbog čega zahladili odnosi između njega i Lagumdžije. On je istaknuo kako je primijetio da njega i Nikšića nema na ručku, te je dodao da je spreman primiti ih u Zagreb kada dođu, ukoliko bude tamo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak