Lagumdžija i Jeremić: Kraj otežane saradnje

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija i Jeremić: Kraj otežane saradnje


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija otputovao je jučer u Srbiju, u svoju prvu radnu ministarsku posjetu van granica naše zemlje; podsjetimo, za prve destinacije u svojstvu državnog ministra vanjskih poslova, Lagumdžija je odabrao Banja Luku i Sarajevo.

Lagumdžija se sinoć, 13. marta, susreo s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, s kojim je razgovarao ‘o bilateralnim odnosima’, kako se navodi u saopštenju, ili ‘o životnim pitanjima proisteklih iz sporazuma koji stoje u ladicama’, kako piše Dnevni avaz.


Lagumdžija i Boris Tadić (Foto: Predsednik.rs)

10 godina nerealizovanog sporazuma


Dvojica sagovornika dotakli su se teme evropskih integracija zemalja - čitaj: kanditatskog statusa Srbije za članstvo u EU i sporovozećeg puta BiH - a tokom razgovora su istakli i značaj međusobne podrške zemalja na putu ka toj zajednici. Pored toga, a ovo su dodatne informacije iz saopćenja Tadićeve pres-službe, bilo je riječi i o razvoju političke i ekonomske saradnje dvije susjedne zemlje, kao i o situaciji u regionu.

Lagumdžija je, pak, u izjavi za Avaz bio nešto konkretniji: naveo je kako je zadovoljan sastankom, ali je, komentirajući odnose dvaju zemalja, naglasio podužu listu problema, evidentan operativni zastoj i podsjetio na činjenicu da Međudržavno vijeće za saradnju i pojedina ministarstva već godinama u ladicama „čuvaju životne probleme koji se ne rješavaju“.

On je obećao i rješenje određenih pitanja, poput imovinsko-pravnih odnosa, akreditacije firmi, međudržavne trgovine, ali i zajednički nastup prema EU, te je najavio da „treba vidjeti kako s mrtve tačke pomjeriti pitanje granica, za što je sporazum parafiran prije deceniju, a dosad nije realizovan“.


'Moj posao nije u turističkoj agenciji; niti sam turista'

Ocijenio je Lagumdžija da je velika stvar što u Srbiji imamo advokata, „što mnogi nisu očekivali“.

Nadalje, za sve koji su se pitali otkud Lagumdžija u Srbiji, on je odgovorio kako je u Beograd došao radi malih pomaka, važnih za običnog čovjeka i u Srbiji i u BiH, a smatra i da će se na taj način više učiniti „a za istinu i pravdu, ističe, potrebna je pravda, a ne prazna retorika“.

Pored toga, odabir Srbije kao prve destinacije novog ministra vanjskih poslova BiH on objašnjava time da „niko nije važniji od komšije“, a prvo treba rješavati probleme tamo gdje ih ima najviše:

Lagumdžija: Nisam turistički vodič

"Moj posao nije posao u turističkoj agenciji niti turiste, nego čovjeka koji treba da pomogne da se rješavaju otvoreni problemi zemlje koju ja predstavljam, susjeda i naših prijatelja sa kojima želimo da imamo bolju saradnju".

Nadamo se da ovo ne znači da sa Hrvatskom ne želimo bolju saradnju – Lagumdžija je, naime, u februaru, u Sarajevu, odbio ručati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem zbog raznih „bilateralnih opravdanja“.

Danas, kako je i najavljeno, Lagumdžija se susreo sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem. Na sastanku je ocijenjeno kako je period otežane saradnje dvije zemlje završen, te su dodali da više nema prepreka za dalji razvoj odnosa.

Na zajedničkoj pres-konferenciji nakon susreta, Jeremić je rekao da će u tom cilju biti formiran spisak pitanja koja Srbija i BiH smatraju da treba zajednički rješavati, kao i operativno radno tijelo koje će ih nakon toga jedno po jedno rješavati, prenosi B92.  

Lagumdžija je rekao da je u posljednje vrijeme stvorena pozitivna klima kao rezultat regionalnih sastanaka na najvišem nivou i da sada Srbija i BiH treba međusobno da se pomažu na putu ka EU.

Sporazum o uzajamnoj pomoći

Sagovornici su danas potpisali i sporazum o uzajamnom pružanju konzularne pomoći državljanima Srbije i BiH u trećim zemljama.

Ministar vanjskih poslova BiH i Slavica Đukić-Dejanović, predsjednica srbijanske skupštine, saglasili su se da se odnosi dviju zemalja dobro razvijaju, ali da još uvijek ima prostora za njihovo unapređenje. Parlamentarna diplomatija i, u tom kontekstu, parlamentarna saradnja Srbije i BiH, mogu značajno doprinijeti unapređenju odnosa i rješavanju mnogih pitanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak