Lagumdžija: Dva granična prijelaza premalo

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija: Dva granična prijelaza premalo


Smanjenje broja graničnih prijelaza za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla direktno će ugroziti bh. izvoz.

"Ako ne možemo izvesti, a ne možemo ni plasirati na domaće tržište, onda čitav jedan lanac dolazi u pitanje", kaže pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Midhat Salić, a prenosi portal Federalna.ba.

Granični prijelaz Gradiška na sjeveru i Bijača na jugu zemlje predviđeni su za izvoz proizvoda biljnog i animalnog porijekla nakon skorog ulaska Hrvatske u EU. Međutim, dva granična prijelaza su premalo.

"Nama je u interesu da imamo što više graničnih prijelaza koji će na određen način stimulirati, odnosno motivirati prehrambenu i poljoprivednu proizvodnju u BiH i ne dovesti u pitanje u ovom trenutku izvoz proizvoda iz BiH prema zemljama EU", kaže ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić, a prenosi portal FTV-a.

Šef diplomatije naše zemlje Zlatko Lagumdžija u Zagrebu je pregovarao s hrvatskim zvaničnicima, a tema je, naravno, bio veći broj graničnih prijelaza.

"Na pitanje da li dva prelaza ili ne, odgovor je tri, četiri i više, jer u protivnom, ako stanemo na dva možda nećemo imati nijedan. Sa sviješću o tome trebamo pristupiti ovome problemu", rekao je Lagumdžija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak