Kurteš: Federalni MUP jedno od najboljih ministarstava

Radiosarajevo.ba
Kurteš: Federalni MUP jedno od najboljih ministarstava

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Predrag Kurteš izjavio je na pres-konferenciji povodom 1. jula, Dana policije FBiH da je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova stabilan državni organ i jedno od najboljih ministarstava u Federaciji BiH. 

"Ministarstvo unutrašnjih poslova u posljednjih godinu dana usvojilo je i dostavilo u parlamentarnu proceduru osam zakonskih prijedloga koji su prošli u oba doma Parlamenta FBiH, a objavljeno je i 11 podzakonskih akata. Jedan od najvažnijih zakona koji je usvojen u Parlamentu jest Zakon o matičnim knjigama, jer će to olakšati život svim građanima FBiH kada su u pitanju izvodi iz matičnih knjiga, rođenih, uvjerenja o državljanstvu, a ovi dokumenti će biti trajnog karaktera", kazao je Kurteš. 

Federalni ministar posebno je istaknuo zasluge u radu Federalne uprave policije (FUP) koja na godišnjem nivou rješava oko 27.000 krivičnih djela. 

"Da nemamo policiju kakvu imamo, koja dobro radi i naravno nije idealna, pitanje je gdje bismo bili. FUP je nadležan i odgovoran za stanje u organiziranom kriminalu, krivičnim djelima u vezi s opojnim drogama, terorizmom i međukantonalnim kriminalom. Za borbu s kriminalom mi trebamo imati vojsku koja će se boriti protiv kriminalaca. Nama treba još mnogo opreme za materijalno-tehničko opremanje i da dostignemo potrebnu razinu da krenemo u „rat“ protiv kriminala", izjavio je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač

Ukupna sigurnost u FBiH u direktnoj je relaciji sa stanjem u društvu. Građani prije svega imaju ekonomskih problema i zbog teškog socijalnog stanja ljudi čine krivična djela. Od 27.000 krivičnih djela koji se naprave u prosjeku u jednoj godini, 70 posto se odnosi na imovinske delikte, pojasnio je Lukač. 

Direktor FUP-a je naglasio i da je zadovoljavajuće stanje sigurnosti u Federaciji BiH. Što je sigurnosna situacija zadovoljavajuća, to se može prije svega zahvaliti građanima FBiH, koji su i pored svih problema veoma strpljivi, zaključio je Lukač. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak