Kupres: Još jedan slučaj gripe H1N1

Radiosarajevo.ba
Kupres: Još jedan slučaj gripe H1N1

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije u Kupresu je zabilježen novi slučaj nove gripe A (H1N1).

Na području kupreške općine zabilježen je prijenos nove gripe H1N1 s čovjeka na čovjeka, a sve je potvrdio i brzi test u Kliničkoj bolnici Mostar.

Međutim, tačnost ovog nalaza treba pričekati dok to ne potvrde rezultati referentnog laboratorija u Sarajevu, ističu u Zavodu za javno zdravstvo HBŽ-a.

Nova oboljela osoba je 39-godišnja ženska osoba iz Kupresa koja je bila u kontaktu s prvom zaraženom osobom, 75-godišnjakinjom, podrijetlom iz Kupresa, a koja je stigla iz Australije u posjet rodbini.

Oboljele osobe upućene su na kućno liječenje i osjećaju se dobro, a osobe koje su bile u kontaktu s njima pod stalnim su nadzorom.

Podsjetimo,u organizaciji Ministarstva zdravstva HBŽ-a, protekle sedmice održan je sastanak tima za pripravnost u slučaju pojave pandemijske gripe koju čine predstavnici Domova zdravlja s područja HBŽ-a, Zavoda za javno zdravstvo i Civilne zaštite.

Na sastanku je utvrđena posebna procedura postupanja koja će se provoditi na području te županije u slučaju pojave tzv. svinjske gripe budući da županijska bolnica u Livnu nema specijalista infektologa.

Dogovoreno je da se svi sumnjivi slučajevi šalju na testiranje u Mostar i na pregled infektologu koji će odlučiti daljnje liječenje pacijenata.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak