Kupovina stana nedostižni san

Radiosarajevo.ba
Kupovina stana nedostižni san

Građani BiH koji ne posjeduju vlastiti stan trebalo bi da rade tačno deset godina, tokom kojih bi cijelu platu ostavljali po strani, kako bi kupili stan, budući da je u većim bh. gradovima za to potrebno izdvojiti i 100.000 KM, pišu Nezavisne.

Čak ni decenija štednje mnogim zaposlenim ne bi ništa pomogla ukoliko im je plata manja od 816 maraka, kolika je, prema tvrdnji Agencije za statistiku BiH, prosječna plata u našoj zemlji. Onima koji zarađuju upravo toliko, prihodi će za 120 mjeseci iznositi 97.920 KM, ali će za sve to vrijeme morati imati dodatni izvor novca kojim bi platili podstanarski život, režije, hranu i ostale troškove. Drugim riječima, ako je riječ o bračnom paru, morali bi živjeti od jedne plate, a drugu ostavljali za kupovinu stana, što je malo vjerovatno kad se znaju visine plata u BiH.

"Posljednjih godina postoje problemi u vezi sa prodajom novoizgrađenih stanova. Onaj ko ima nešto novca kupuje polovne, jer su nešto jeftiniji, pa na taj način rješava stambeno pitanje. Mladi bračni parovi, čak i oni koji imaju posao, nemaju šansu da dođu do stana s obzirom na plate kakve imaju. Dakle, ako nemaju nekakvu 'zaleđinu', odnosno nekoga da im pomogne, imaju velike probleme", navodi Mile Ribić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS.

Da građanima koji nemaju svoj stan nije lako svjesni su i u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH gdje upozoravaju da u našoj zemlji postoji dosta velika disproporcija između cijena stambenog prostora i prosječnih primanja građana.

"To za posljedicu ima velik broj građana koji nisu u stanju riješiti vlastito stambeno pitanje kupovinom stana, ili, ako su i ušli u kreditni aranžman kupovine stana imaju velikih problema s otplatom kredita", kazali su u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Preduzeća koja se bave prodajom stanova u BiH i dalje se žale jer je posao "mršav", što nikoga ne čudi, jer je broj siromašnih stanovnika naše zemlje sve veći, tako da mnogi jedva uspijevaju da sebi obezbijede hranu, dok stambeno zbrinjavanje ne smiju da "zacrtaju" ni pod tačku "razno".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak