Kuděla: BiH vapi za političarima koji će je odvesti u EU

Radiosarajevo.ba
Kuděla: BiH vapi za političarima koji će je odvesti u EU
Ambasador je pojasnio da u BiH još nema vizionara koji bi u svoj politički portfelj uključio Evropu, ne samo verbalno već i konkretnim djelima. Izrazio je razočaranje što je "svaki dogovor, svaki pokušaj dogovora od nekoga ovdje odmah kritiziran, uništavan i potcjenjivan".

"Šarmantno je inatiti se u svakodnevnom životu, to je dobro za komšiluk i za susjede, ali nije dobro za politiku", ocijenio je Kudela.

Češki ambasador je najavio da će Bosna i Hercegovina i cijeli region biti ključna tema neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije krajem marta u Češkim Budejovicama. "Tamo će biti veoma ozbiljna rasprava između Evropske unije i predstavnika ove regije o svim važnijim pitanjima i Češka Republika je spremna organizirati i nove vanredne sastanke ili dogovore, ukoliko to bude potrebno, rekao je.

Upitan da li bi Bosna i Hercegovina mogla biti izostavljena iz paketa mjera koji EU priprema za zapadni Balkan, uključujući ukidanje viza, Kuděla je istaknuo napore češkog predsjedništva da BiH bude uključena u cijeli paket, ali da to prvenstvo ovisi o napretku zemlje na različitim područjima, kao što su sigurnost osobnih dokumenata i drugi uvjeti iz takozvane "Mape puta" Evropske unije.
fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak