Krnojelac prije vremena na slobodi

Radiosarajevo.ba
Krnojelac prije vremena na slobodi

Haški tribunal je donio odluku prema kojoj je Milorad Krnojelac zbog pogoršanog zdravstvenog stanja i činjenice da je odslužio više od polovine kazne na koju je osuđen pušten iz zatvora u Italiji.

Kako BIRN-Justice Report nezvanično saznaje, Krnojelac se već nalazi u BiH.

Nakon što je uhapšen 1998. godine, ratnog upravnika Kazneno-popravnog doma (KPD) Foča je u septembru 2003. Haški tribunal pravomoćno osudio na 15 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Od aprila 1992. do augusta 1993. Krnojelac je sudjelovao u mučenju, ubistvima, progonu i okrutnom postupanju prema Bošnjacima.

U odluci o puštanju na slobodu stoji da se Krnojelac u zatvoru u Italiji “korektno ponašao” zbog čega mu je prema italijanskom zakonu kazna smanjena za 810 dana.

Njegovo zdravstveno stanje, kako dalje stoji, prouzrokovalo mu je “bolove i nelagodu”.

Prema podacima Haškog tribunala, 26 osoba je do sada izdržalo kazne za zločine počinjene tokom sukoba na području bivše Jugoslavije i većina je prijevremeno puštena na slobodu.

Za zločine počinjene u Foči do sada je Tribunal osudio Dragoljuba Kunarca na 28 godina zatvora, Radomira Kovača na 20, Zorana Vukovića na 12, Biljanu Plavšić na 11, Dragana Zelenovića na 15 i Momčila Krajišnika na 20 godina.

U Tribunalu uskoro bi trebalo početi suđenje Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske, za zločine počinjene, između ostalog, i u Foči.

Sud BiH za zločine u Foči pravomoćno je osudio i Mitra Raševića, bivšeg komandanta straže, na sedam godina, i Savu Todovića, zamjenika upravnika KPD-a Foča, na 12 godina i šest mjeseci.

Sud BiH izrekao je pravomoćnu presudu i Neđi Samardžiću za zločine u Foči te ga kaznio s 24 godine zatvora.

Radovan Stanković, nakon što je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora za zločine u Foči, pobjegao je iz zatvora u maju 2007.

Za zločine počinjene u KPD-u Foča i drugim zatočeničkim centrima na području Sarajeva, Sud BiH je nepravomoćno oslobodio krivice Momčila Mandića, bivšeg ministra pravde Srpske Republike BiH, piše BIRN-Justice Report.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak