'Kriza Vašingtonskog, a ne Dejtonskog sporazuma'

Radiosarajevo.ba
'Kriza Vašingtonskog, a ne Dejtonskog sporazuma'

Predstavnici srpskih parlamentarnih političkih partija iz RS-a danas su jednoglasno izrazili zabrinutost zbog političke situacije u Federaciji BiH, uz konstataciju da je to primarno kriza u Federaciji BiH, a ne u Bosni i Hercegovini, i kriza Vašingtonskog, a ne Dejtonskog sporazuma.

"Predstavnici RS-a ne žele da se bave, i ne mogu da uređuju odnose u FBiH, ali imaju odgovornost prema svih konstitutivnim narodima u BiH", smatraju učesnici sastanka, koji je danas organizirao predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Izrazili su zabrinutost zbog izostanka certifikata i dodjele mandata u Parlamentu Federacije BiH od CIK-a BiH.

Pozvali su institucije FBiH, nadležne za utvrđivanje legitimiteta izabranih organa FBiH, da pokrenute postupke za ocjenu ustavnosti i zakonitosti što prije završe, da bi se moglo pristupiti konstituiranju organa BiH.

"Učesnici iz RS-a žele jedinstven nastup predstavnika RS na nivou BiH i ne podržavaju zakazivanje sjednice Parlamenta BiH bez prethodnog osiguranja skupštinske većine", naglašeno je u saopćenju nakon sastanka.

Konstatirano je da je potrebno tražiti rješenja u okviru slova Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji pruža dovoljne garancije nacionalne ravnopravnosti konstitutivnim narodima i entitetima u BiH.

Sastanku su prisustvovali Igor Radojičić, uime SNSD-a, Mladen Bosić (SDS), Mladen Ivanić (PDP), Nedeljko Čubrilović (DNS), Petar Đokić (Socijalistička partija), Ilija Stevančević (PUPRS), Dragan Čavić (DP), Dragutin Škrebić (NDS) i Milanko Mihajlica (SRSRS).

Bili su prisustni i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak