Kriza u Vladi Federacije

Radiosarajevo.ba
Kriza u Vladi Federacije

osvježeno u 15:00

Na sastanku u Vladi Federacije predstavnici SDA, Stranke za BiH i HDZ 1990

Današnjem sastanku koji je organizirao premijer FBiH Mustafa Mujezinović u zgradi Federalne vlade, povodom sporne odluke koja se odnosi na trasiranje koridora 5-C prisustvovali su predstavnici SDA, , dok se niko nije pojavio od predstavnika HDZ-a BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić kazao je poslije današnjeg sastanka da je Vladi FBiH preporučeno da formira ekspertni tim koji će biti sačinjen od predstavnika Vijeća ministara BiH i Federalne vlade koji će u roku od petnaest dana razmotriti prigovore ministara iz reda hrvatskog naroda na nedavno donesenu odluku koja se odnosi na trasu koridora 5-C.

Tihić je kazao da ta odluka za sada neće biti upućena u Parlament, te da očekuje da će Federalna vlada narednih dana početi ponovo da funkcionira u punom kapacitetu.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić kazao je da je na odluku stavljen moratoriji i da će uskoro ekspertni tim razmotriti sve materijale koji se odnose na trasu koridora 5-C. Također dodao je da je današnji sastanak išao u pravcu rješenja nastale situacije u Vladi FBiH.

On je naglasio da odluka o koridoru 5-C, a zbog koje su nedavno i ministri iz reda hrvatskog naroda u Vladi FBiH napustili sjednicu, negira sve dogovore o koridoru 5-C u zadnjih šest godina te ono što je uradila struka i na osnovu čega je FBiH od evropskih institucija dobila kredit.

Ljubić je naglasio da se ta odluka ne može mijenjati sada kada je FBiH u trenutku da raspisuje tendere za gradnju koridora te je dodao da će danas predložiti premijeru Mujezinoviću formiranje komisije od članova Vijeća ministara i Vlade FBiH da bi razmotrili spomenutu odluku.

Ljubić je dodao da su sve pripremne aktivnosti za koridor 5-C završene i da bi njegova izgradnja trebalo početi u prvoj polovini naredne godine.

Također je spomenuo da je bio inicijator današnjeg sastanka i da ovaj problem treba riješiti iz razloga što FBiH može imati nesagledive ekonomske posljedice.

Ministar Bevanda ne prisustvuje razgovorima o krizi Vlade FBiH

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas da se osim njega niko nije odazvao sastanku na kojem su o krizi u Vladi FBiH trebalo da razgovaraju predsjednica FBiH Borjana Krišto i njeni potpredsjednici, te premijer FBiH Mustafa Mujezinović i njegovi zamjenici.

"Osim mene niko se nije odazvao sastanku. Potpredsjednik Mirsad Kebo je opravdao nedolazak zbog bolesti, a ostali nisu ni opravdali svoj nedolazak", rekao je Bevanda novinarima.

Potvrdio je da neće prisustvovati najavljenom sastanku u Vladi Federacije BiH na kojem bi u popodnevnim satima trebalo da o situaciji u Vladi FBiH razgovaraju premijer i čelnici vladajućih političkih stranaka u FBiH.

Bevanda također nije želio govoriti o tome kakvi će biti daljni potezi hrvatskih ministara u Vladi FBiH u vezi s njihovom odlukom da ne prisustvuju sjednicama Vlade.

"Ovaj nedolazak na sastanak šefa izvršne vlasti Federacije BiH dovoljno govori o našem tretmanu", kratko je prokomentirao Bevanda.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić potvrdio je novinarima da ni on neće prisustvovati sastanku u zgradi Vlade FBiH, kazavši da je za razgovore o ovom pitanju ovlastio člana njegove stranke, dopremijera FBiH Gavrila Grahovca.

"On je mnogo bolje upoznat o detaljima o ovom pitanju i to treba biti riješeno na nivou Vlade", smatra Silajdžić.

Upitan da li su stavovi SDA i SBiH o trenutnoj situaciji u Vladi FBiH identični, Silajdžić je kazao da su "stavovi slični, ali da ne zna da li su identični".

Podsjećanja radi, kriza u Vladi FBiH nastala je nakon što su hrvatski ministri odlučili bojkotirati sjednice Federalne vlade jer su preglasani prilikom donošenja odluke o utvrđivanju trase koridora 5-C kroz Hercegovinu.

Čović: Hrvatski ministri vjerovatno će prisustvovati sjednici sljedeće sedmice

Hrvatski ministri u Vladi Federacije vjerovatno će prisustvovati sjednici sljedeće sedmice, ako se dnevni red korektno dogovori između premijera i zamjenika, izjavio je danas predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović nakon što se u Sarajevu susreo s predsjednikom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem.

"Dugo smo razgovarali o funkcioniranju Federalne vlade i zaključili da je jednostavno nezamjenjivo partnerstvo koje imamo i da probleme kakve sada imamo treba rješavati kroz ovakve razgovore", kazao je Čović.

Kada je u pitanju koridor 5-C, o tome će odlučiti federalni premijer Mustafa Mujezinović i zamjenik premijera Vjekoslav Bevanda, koji će "sjesti ovih dana".

"Meni se čini da će to ići da se vrati na Vladu i odluka kao takva preispita", smatra Čović.

Istaknuo je da hrvatski ministri nisu napustili Vladu FBiH, već da su najavili da neće dolaziti na sjednice zbog preglasavanja vezano za odluku o izmjeni trase koridora 5-C kroz Hercegovinu.

Najavio je nova dva- tri razgovora lidera dviju stranaka u narednih sedam dana, zajedno sa suradnicima, kako bi ono što je dogovoreno i bilo provedeno.

Čović je odbacio optužbe da je spor o trasi koridora 5-C nastao zbog parcela koje su pojedini hrvatski zvaničnici kupili duž prvobitno planirane trase.

"Ono što kupim to transparentno kažem javnosti. Pošto je mikroskop stalno iznad moje glave, nema razloga da bilo šta krijem", kazao je Čović.

Predsjednik SDA Tihić nije se obratio novinarima neposredno nakon susreta sa Čovićem, jer je odmah nakon toga imao zakazan sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Stuartom Jonesom.

Uoči sastanka čelnika vladajućih stranaka


Čelnici vladajućih stranaka u Federaciji trebali bi danas u Sarajevu razgovarati o načinu izlaska iz krize u Federalnoj vladi.

Sastanku će prisustvovati čelnici SDA Sulejman Tihić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i Stranke za BiH Haris Silajdžić te federalni premijer Mustafa Mujezinović.

Povod sastanku je odluka ministara iz reda hrvatskoga naroda da do daljnjega bojkotiraju rad Federalne vlade.

Problem je nastao prošloga tjedna na raspravi u vezi s Prijedlogom odluke o usvajanju osnove prostornoga plana područja Koridora 5C, koji je utvrdila Vlada, a o čijoj će konačnoj sudbini odlučiti Federalni parlament.

Zajednički stav hrvatskih ministara u Vladi Federacije



Hrvatski ministri u Vladi Federacije BiH utvrdili su zajedničko stajalište u kojemu su ocijenili da je preglasavanje oko Prostornoga plana područja posebnih obilježja na posljednjoj sjednici jedino bilo motivirano zaustavljanjem izgradnje autoceste na koridoru Vc, te su naveli pravne, stručne, financijske i političke razloge protiv pokušaja zaustavljanja ovoga projekta na duže vremensko razdoblje.

„Ne radi samo o novoj trasi nego o sasvim drugom koridoru. Tko je taj koji dopušta sebi slobodu kršenja Odluke vrhovnog zakonodavnog tijela u Federaciji BiH. Mi na to nikad ne možemo i nećemo pristati. To bi bilo ne samo protuzakonito, nego bi dovelo u pitanje već potpisane Ugovore, kao i dobivanje odobrenih i obećanih financijskih sredstava od strane međunarodnih financijskih institucija“, navodi se o očitovanju hrvatskih ministara.

Podsjeća se kako se za izmjenu prostorne osnove u cijelosti zanemarila činjenica postojanja ranije usvojenih dokumenata kao što su Prostorni plan Bosne i Hercegovine, Prostorni plan grada Mostara, Prostorno-prometna studija cestovne mreže u HNŽ.

„Predloženi materijal je direktno u suprotnosti s člankom I i člankom II Odluke Parlamenta Federacije BiH. U članku III, stavak drugi je predviđena i moguća izmjena trase pod određenim uvjetima. Ni jedan od tih uvjeta za moguću izmjenu trase nije ispunjen. Ne postoji potrebna stručna planersko – studijska dokumentacija, a kamoli ona koju je mjerodavno tijelo prihvatilo, navodi se u pravnim razlozima osporavanja nacrta dokumenta koji je prihvaćen preglasavanjem hrvatskih ministara.

Dodaje se da bi u vremenu krize bila neoprostiva pogreška da se zbog 'naše selektivnosti, anarhičnosti i različitog tretmana pojedinih prostora i regija čitav Projekt izgradnje autoceste kroz Federaciju BiH bude doveden u pitanje.

„U potpisanom ugovoru o zajmu između EBRD-a i BiH, članak III stoji obveza da će se svi projekti (dionice) tretirati na jednak način što do sada nije bio slučaj, a još jedna potvrda za to je i ovakav odnos Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Poigravanje s međunarodnim financijskim institucijama i moguće otkazivanje već potpisanih financijskih ugovora imalo bi nesagledive posljedice“, navodi se u očitovanju hrvatskih ministara u Vladi Federacije BiH.

Dodaje se kako je nedopustivo da se na području Hercegovine predlaže oko 71 kilometar sasvim nove trase ili oko 78% u ovome dijelu BiH. Ovakav radikalan izbor sasvim novog koridora, od rijeke Save do mora, predložen je samo u široj zoni grada Mostara i Hercegovine.

„Za to nemamo nikakve valjane argumente niti kvalitetno i stručno izrađene studije (građevinsko-tehnička studija, Studija zaštite utjecaja na okoliš, Studija utjecaja na vodotoke, zaštita spomenike kulture, Studija opravdanosti, Prometna studija itd.). Za izradu ovih studija potrebno je najmanje 3-4 godine i to ne računajući vrijeme izrade Idejnog rješenja, Idejnog projekta i Glavnog projekta autoceste“,
navode hrvatski ministri.

Da bi se predložena prostorna osnova Prostornog plana, odnosno predložena izmjena trase uopće mogla razmatrati, potrebno je da se ta ideja o izmjeni razradi u potpunosti studioznim promišljanjem prostora i cestovnog prometa na području Hercegovine.

„Kao alternativa ovim dostignućima trasa autoceste se drsko i neutemeljeno mijenja po nečijem diktatu. Ovakav pristup Federalnog ministarstva prostornog uređenja koji nije zasnovan na stručnim saznanjima, niti općeprihvaćenoj metodologiji je u najmanju ruku neozbiljan, a sigurno vodi zaustavljanju čitavog Projekta i povratku u prošlost za najmanje četiri godine“.

Zbog ignoriranja Hercegovačko-neretvanske županije, grada Mostara kao i nekoliko općina otvaraju se i politički problemi, upozoravaju hrvatski ministri.

„Nedopustivo je da bilo tko po svom osobnom ophođenju utvrđuje nove trase i nove koridore koje su po svemu sudeći rezultat dogovaranja u nekim otuđenim centrima moći, a ne rezultat rada u institucijama legalno izabranih vlasti“, navodi se u zajedničkom stajalištu hrvatskih ministara i poziva na dogovor te poštivanje do sada prihvaćenih odluka.


Vezano:
Vjekoslav Bevanda: Bošnjaci žele izolirati Hercegovinu

Odgođena sutrašnja sjednica Vlade Federacije

rtvfbih/fena/radiosrajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak